
Mirjam Spruit droomt van parochies die leven: 'Het geloof mag bloeien'
20 mei 2025Bij Groot Nieuws Radio horen we vaak verhalen uit protestantse kerken, maar het is minstens zo inspirerend om eens over de muur te kijken. Wat gebeurt er in de katholieke kerk? En hoe ziet geloof er daar uit in deze tijd? Mirjam Spruit werkt bij het Centrum voor Parochiespiritualiteit en helpt katholieke kerken om weer tot bloei te komen. Ze is te gast in Brandstof om te vertellen over haar droom: een missionaire kerk die leeft, groeit en deelt.
Die droom werd aangewakkerd door het boek Als God renoveert van de Canadese priester James Mallon. “Hij verwoordde eigenlijk precies waar ik zelf ook al over nadacht,” zegt Mirjam. “Mijn verlangen is dat mensen God en Jezus beter leren kennen, en dat ze van daaruit zo geraakt worden dat ze in hun eigen omgeving met hun talenten iets gaan doen.”
Wat als de kerk echt leeft?
Mirjam zag hoe jongeren na Taizé of de Wereldjongerendagen vol vuur terugkwamen, maar dat het vaak weer doofde in hun eigen kerk. Ze vroeg zich af: hoe zorgen we ervoor dat de lokale parochie weer echt leeft? Juist dat lokale geloofsleven is volgens haar belangrijk – het is de plek waar mensen gevormd worden.
Als God renoveert liet haar zien hoe dat eruit kan zien. “Kerken moeten terug naar de kern van het geloof – en die ook echt delen met anderen.” Dat vraagt om keuzes maken. Om durven dromen van meer. “We mogen opnieuw nadenken over hoe kerk-zijn eruitziet in deze tijd.”
Evangeliseren, maar dan anders
Een missionaire kerk geeft prioriteit aan het delen van het geloof. Dat klinkt logisch, maar binnen de katholieke kerk ligt het woord ‘evangelisatie’ best gevoelig. “In de katholieke context is dat meteen al een uitdaging, want het woord ‘evangelisatie’ ligt niet zo lekker. Dus ik moet dat altijd eerst uitleggen.”
Toch is het volgens Mirjam precies wat er nodig is. “Evangelisatie komt van ‘evangelie’, de blijde boodschap. Het gaat erom dat we prioriteit geven aan de kern van het geloof.” Als kerken dat serieus nemen, gebeurt er iets. “We merken dat in parochies die dat doen, er iets gebeurt. Het brengt leven en vreugde.”
Alpha in de katholieke kerk
Een opvallend voorbeeld is de Alphacursus. Die begon ooit in de Anglicaanse kerk, groeide in protestantse kringen, en blijkt nu ook in de katholieke wereld goed te werken. “Wij merken dat Alpha een heel mooi instrument is om katholieken te helpen,” vertelt Mirjam.
Dat lukt alleen als het goed wordt ingebed in de parochie. “De kracht van Alpha zit juist in de eenvoud en de focus.” Niet alles hoeft tegelijk. “Als we in de katholieke kerk goed uitleggen wat Alpha wel is en wat het niet is, dan kan het parochies echt verder helpen.”
Hoop voor de toekomst
Mirjam weet dat het spannend is om hardop te dromen over verandering. “Wat legt God op je hart? Dat vond ik lastig om toe te laten, want als je dat doet, is er ook de angst voor teleurstelling.” Maar tijdens een conferentie in Engeland besloot ze haar droom uit te spreken. “Het is een droom van parochies, geloofsgemeenschappen die bloeiend zijn. Waar alle generaties komen. Waar mensen zich welkom en gezien voelen en van daaruit gesteund en gesterkt worden om op hun eigen manier dienstbaar te zijn in de samenleving.”
Het hele gesprek kun je hieronder terugluisteren! Mirjam vertelt daarin meer over evangelisatie, het werk van de Heilige Geest en uitdagingen van leiderschap in de katholieke kerk.