Siriz kan blijven rekenen op subsidie
17 april 2019Siriz, de hulporganisatie die vrouwen helpt die onbedoeld zwanger zijn, krijgt opnieuw geld van de overheid om haar werk te doen. Eerder ontstond discussie in de Tweede Kamer, omdat Siriz te veel zou aansturen op één oplossing.
Siriz reageert verheugd. “We zijn hartstikke blij dat we hulp kunnen blijven bieden aan vrouwen die onbedoeld zwanger zijn geraakt”, vertelt bestuurder Ronald Zoutendijk in De Nieuwe Morgen.
Naast subsidie is Siriz ook afhankelijk van giften van particulieren. “Maar als hulporganisatie vinden we dat wij net zo goed recht hebben op subsidie als organisaties die vanuit een andere visie hetzelfde werk doen.”
Eisen
Voor deze subsidie moet Siriz voldoen aan verschillende eisen. “Dat zijn eigenlijk hele algemene eisen. Zo moeten we transparant zijn en duidelijk maken wat onze visie en missie is. Dat deden we altijd al.”
Een nieuwe regel daarbij gaat over algemene uitingen. In de Tweede Kamer is een motie aangenomen, die zegt dat hulporganisaties niet meer mogen aansturen op één oplossing bij de hulp aan onbedoeld zwangere vrouwen.
Concreet betekent dit dat maatschappelijke uitingen meer in balans moeten zijn. “We mogen dus wel opkomen voor de waarde van het menselijk leven, maar moeten dan tegelijk iets zeggen over de keuzevrijheid die wettelijk is vastgelegd.”
Woorden wegen
Dat is wel lastig, vertelt Zoutendijk. “We krijgen de indruk dat het ons moeilijk wordt gemaakt om onze eigen visie naar buiten te brengen. Dat we elk woord op een schaaltje moeten wegen.”
Die voorzichtigheid zal vooral in het schrijven en publiceren van de organisatie gebeuren. Niet in de dagelijkse praktijk, zegt hij. Die is in handen van maatschappelijk werkers. “Zij worden altijd geacht om zo professioneel te zijn dat ze kunnen helpen zonder dat ze hun eigen opvattingen opleggen of opdringen. Dat moet je wel kunnen.”
Zorg voor Leven
Een plek waar wel wordt aangestuurd op één oplossingsrichting, namelijk: geen abortus, is het platform Zorg voor Leven. Meerdere prolifeorganisaties zijn daarbij aangesloten, waaronder tot voor kort Siriz.
Siriz heeft zich nu losgemaakt van het platform. “Er wordt nu zó op ons gelet, dat we het platform het niet moeilijk willen maken. Dan zou elke uiting van het platform worden afgewogen, met de vraag of dat Siriz geen schade doet.”
Siriz voelde zich thuis in het platform, zegt hij. “Het is een prettige club waar je met andere organisaties kunt sparren. Maar het meest belangrijk is dat we ons werk kunnen doen en vrouwen kunnen helpen. Als we daarvoor het platform uit moeten: prima.”
Daarnaast neemt Siriz geen deel meer aan de Mars voor het Leven, dat jaarlijks plaatsvindt.
Beluister het interview:
Beeld: Unsplash