Zo leid je een kring in de kerk: Handige tips voor kringleiders
4 september 2024Het kerkelijk jaar is weer begonnen, en daarmee starten ook de kringavonden. Voor veel kerkgangers zijn deze avonden een moment van verdieping, ontmoeting en samenzijn. Of je nu voor het eerst kringleider bent of al jaren ervaring hebt, de vraag blijft: hoe zorg je dat de avonden goed verlopen? Annemarie sprak hierover met voorganger Wietse van der Hoek. Hij deelt zijn inzichten en tips voor het succesvol leiden van een kring.
Waarom zijn kringavonden zo belangrijk?
Kringavonden zijn een waardevolle plek binnen de gemeente. Wietse legt uit waarom: "De kring is de plek waar je toch wat verder elkaar kan leren kennen. Als je een gemeente hebt waar je met tweehonderd of driehonderd man samenkomt, dan moet je eerlijk zijn: die kan je niet allemaal zo goed kennen als op een kring." In kleinere groepen is er meer ruimte voor persoonlijke verhalen en het opbouwen van dieper contact. Dit maakt de kringavonden onmisbaar voor de onderlinge verbondenheid binnen de kerk.
Daarnaast biedt de kring een veilige omgeving waar gemeenteleden hun ervaringen en geloofsleven kunnen delen. Wietse ziet hierin een grote meerwaarde: "Zo wordt het verhaal van de Bijbel ook gezien in het leven van gewone mensen."
Wat heb je nodig om een goede kringleider te zijn?
Het leiden van een kring vraagt volgens Wietse om specifieke vaardigheden: "Belangrijk bij een goede kringleider vind ik dat hij het geheel goed overziet. Je weet wat er gebeurt, hoe de avond is ingedeeld en de structuur bewaakt."
Daarnaast is het belangrijk om oog te hebben voor alle groepsleden: "Je hebt altijd mensen die graag aan het woord zijn en direct het antwoord weten. Maar je hebt ook mensen die een hele avond kunnen zwijgen." Een goede kringleider zorgt ervoor dat iedereen zich gezien en gehoord voelt, door het gesprek open te houden en ruimte te geven aan verschillende stemmen.
De Bijbel over kringen
Wie in de Bijbel op zoek gaat naar het woord kringleider, zal weinig vinden. In de Bijbel wordt namelijk niet letterlijk over kringen gesproken. Toch ziet Wietse wel parallellen met de manier waarop het volk Israël georganiseerd was: "Letterlijk staat er niks in de Bijbel over kringen, maar als je bijvoorbeeld kijkt naar het volk Israël dan zie je dat de leiding bij Mozes en Jozua ligt. Maar het volk is ingedeeld in stammen, die zijn gekoppeld aan gebieden. Je hebt stamoudsten, die lijken wel een vergelijkbare taak te hebben. Ze hebben ook de kleinere groepen op het oog."
Wil je meer tips en inzichten voor het leiden van een kring? Luister dan het hele gesprek hieronder terug!