ZOA: "De Sudanezen hebben al veel te verduren gehad"
12 april 2019Na maandenlange protesten heeft het leger in Sudan president Bashir afgezet. De situatie in het land is gespannen. De inwoners zijn blij, maar met een slag om de arm: ze willen een hele nieuwe regering.
De economie in het land is niet best gesteld. De Sudanese bevolking houdt president Omar al-Bashir daarvoor verantwoordelijk. Al maanden zijn protesten gaande, deze concentreren zich vooral in de stad Ghartou.
Ter plaatse is Guido de Vries. Hij werkt voor hulporganisatie ZOA in Sudan. Hij wist net op tijd vanuit een bezoek in Nederland terug te keren, vertelt hij vrijdagmiddag in Sandwich: "We willen support geven aan ons team en houden contact met andere organisaties, zoals de Verenigde Naties en de Nederlandse ambassade."
Gespannen
De situatie in Sudan is gespannen, vertelt hij. “De situatie was uitbundig toen donderdagochtend bekend werd dat de president is afgezet. Maar in de middag bleek dat veel oude figuren in het nieuwe regime komen. De demonstranten willen graag een regering die niks te maken heeft met het oude regime.”
Daar komt bij dat er een avondklok is ingesteld, maar dat zij nog steeds de straat op gaan. “Ze hopen echt verandering te bewerkstelligen. Want de economie is er slecht aan toe. Ze kunnen geen geld uit de pinautomaat krijgen en er staan lange rijen bij de bakkerijen. Dat is al maanden zo.”
Afwachten
Het openbare leven ligt nagenoeg plat, al lijkt dat weer langzaam op gang te komen. “Het is afwachten wat er gaat gebeuren. Wat gaat de nieuwe regering doen? Hoe gaat de internationale gemeenschap reageren? Steunen ze het nieuwe regime, of eisen ze nog meer hervormingen?”
ZOA wil geen politiek oordeel over de protesten uitspreken. “Wel houden we alles in de gaten en bidden we veel voor veiligheid, in de hoop dat er geen doden meer vallen.”
Ook hoopt hij dat de nieuwe regering echt zal luisteren naar de bevolking. “De Sudanezen hebben al veel te verduren gehad de afgelopen decennia. Niet alleen oorlog, maar ook droogte en honger.”
Beluister hieronder het interview:
Beeld: ZOA