In haar zoektocht naar een gebedsdagboek waar ze zelf mee aan de slag kon, kwam Annelies van Poelgeest tot de conclusie dat het boek dat ze zocht nog niet bestond. Daarom besloot ze het maar zelf te schrijven, met als resultaat ‘Elke dag bij God.’ Daarin vergelijkt ze het leven van een christen met dat van een palmboom. Dinsdag in Bij Jorieke sprak ze erover, en ook welke lessen ze zelf in de aanloop naar het boek van de palmboom geleerd heeft.

Het beeld van de palmboom vormt de rode draad van het boek. Geplant door God, geworteld in God, zodat je kunt groeien en vrucht kan dragen in je leven. Annelies: “Ik kwam dit beeld voor het eerst tegen toen we gingen trouwen in 2011. We wisten niet waar onze trouwdienst over zou gaan, en de dominee begon toen te spreken over de palmboom. In Psalm 92 staat: De rechtvaardige zal groeien als een palmboom. Destijds dacht ik: heel mooi al die lijnen die met dat beeld getrokken kunnen worden. Ik houd wel van metaforen. Pas toen ik een burn-out kreeg, besefte ik wat dit voor mijn leven betekende.”

“De dominee legde uit dat er vaak een zware steen op een palm gelegd wordt zodat de boom eerst goed gaat wortelen. Toen de burn-out kwam, beseften we ons dat dit voor zowel mijn man als ik zo’n steen was.” Maar daar houdt het niet mee op. “Het doel van die steen is dat de palm dan op zoek gaat naar het water. Uiteindelijk heeft het ons dichter bij elkaar en bij God gebracht.”

Het was een confronterende periode in Annelies’ leven: “Mijn identiteit was niet gebaseerd op stevige dingen, dat was heel wankel. Een half jaar nadat ik thuis kwam te zitten hoorde ik een preek van Henri Nouwen. Dat ging over: Je bent niet wat je doet en wat anderen over je zeggen. Daar zocht ik het altijd. Dat was echt een doorbraak.”

De trouwtekst worstelde Annelies ook mee. “De rechtvaardige, wie zegt nou over zichzelf dat hij rechtvaardig is? Dat moet toch blijken uit je daden? Ik was steeds bezig dat met mijn gedrag te doen.” Ook daar bleek de palmboom zelf uitkomst te bieden: “Als je een stek neemt van een goede palm, wordt dat opnieuw een goede palm. Ik kwam tot de conclusie: Jezus is de Rechtvaardige, en als stekje daarvan mag ik ook rechtvaardig genoemd worden.”

Luister hier het hele gesprek met Annelies van Poelgeest terug:

Beeld: Unsplash.org

Het boek is te verkrijgen in de winkel van Groot Nieuws Radio en via alseenpalm.nl