Met een gebedsweek voor vluchtelingen wil Stichting Gave veel christenen in Nederland aan het bidden krijgen. “Gevlucht zijn een pijn die je elke dag bij iedere handeling voelt. We willen de nood van de mensen voor Gods troon brengen.”

Het is voor het eerst dat de stichting een hele week wijdt aan gebed. Die oproep doet ze aan kerken en christenen. “We willen ons heel goed laten doordringen hoeveel pijn het doet om gevlucht te zijn”, vertelt directeur Jan Pieter Mostert in De Nieuwe Morgen.

Het is niet niks om gevlucht te zijn, vertelt hij. “Het is een pijn die je elke dag bij iedere handeling voelt. We vonden het echt belangrijk om daar met elkaar voor te gaan bidden. Om de nood van deze mensen onder de aandacht te brengen en dit voor Gods troon te brengen.”

Gezin

De nood dringt ook door in gezinnen. “Zo zie je dat huwelijken onder druk komen te staan”, vertelt Mostert. “Hier zijn natuurlijk de man-vrouwverhoudingen anders.” Ook ziet hij dat kinderen anders over de opvoeding gaan denken. Zij worden vaak een beetje de baas thuis, omdat ze beter Nederlands spreken. Dat is nog niet alles. Zo is er ook vaak diepe ongerustheid over familieleden in het land van herkomst.

Ook verdwijnt vaak het gevoel van eigenwaarde. “Vooral mannen hebben daar vaak last van. Ze raken depressief omdat ze een goede maatschappelijke positie hadden en hier nu helemaal onderaan de maatschappelijke ladder moeten beginnen. Of niet eens kúnnen beginnen.”

Bidden

Normaal gesproken organiseert Stichting Gave veel dingen om vluchtelingen en Nederlanders met elkaar in contact te brengen. Nu gaat het echt om bidden: “Juist omdat het een probleem is dat ons menselijk vermogen overstijgt. Dan hoop ik dat, zoals ik wel vaker heb gemerkt bij gebed, dat er dingen gebeuren die je niet voor mogelijk had gehouden.”

Als hulpmiddel bij het bidden zijn er gebedsboekjes verkrijgbaar.

Beluister het gesprek:

Beeld: Unsplash