Het is chaos in het zuidoosten van Afrika. Ruim twee weken geleden raasde de orkaan Idai over Mozambique, Malawi en Zimbabwe. Het dodental ligt boven de 750. Daarmee is het nog niet klaar: het blijft overstromen en er is cholera uitgebroken. “De ramp gaat nog maanden, zo niet jaren door.”

Dagelijks is het christelijke noodhulpcluster actief, dat zorgt voor schoon drinkwater, eten en medicijnen. Ook Dorcas behoort daartoe. Jan Jacob Hoefnagel en Lysanne van de Kamp kwamen maandag terug uit Mozambique en vertelden hun verhaal in De Nieuwe Morgen.

De actuele cijfers: meer dan 750 doden, en 529 mensen zijn getroffen door cholera. Maar de werkelijke omvang van de ramp is moeilijk onder woorden te brengen, vertelt Jan Jacob. “We zijn in gebieden geweest waar de overheid nog niet is geweest. Ook daar zagen we begrafenissen voorbij komen.”

Stuk

Alles wat ze zagen was stuk of ingestort. “De echte ramp moet nog komen, zegt Jan Jacob. “Mensen zien hun oogst verloren gaan en hebben geen geld om de volgende oogst te planten.”

De ramp gaat nog maanden, zo niet jaren door, zegt Lysanne. “Mensen vergeten al snel dat de situatie daar is. Terwijl de hulp in het gebied nog jarenlang door moet gaan.”

Ze vinden het Nederlandse nieuws over de ramp beperkt. “Een ramp laat zich niet plannen”, zegt Jan Jacob. “Maar ik heb het gevoel dat de verkiezingen roet in het eten hebben gegooid. Terwijl steeds duidelijker wordt dat dit de grootste ramp is van het continent.”

 

Spijt

“De ramp treft miljoenen mensen, die er misschien wel spijt van hebben dat ze dit hebben overleefd”, zegt Jan Jacob. Meer dan de helft van inwoners in Mozambique is christen. “De waarom-vraag heb ik niet gehoord. De mensen richten zich nu op wat ze het meest nodig hebben: eten, drinken en een dak boven hun hoofd.”

De inwoners leven in grote afhankelijkheid van God, merkte Lisanne. Dat inspireerde haar. “Ook voorafgaand aan de orkaan wisten mensen niet of ze aan het einde van de dag genoeg eten zouden hebben. Als dat er wel was, waren ze God dankbaar. Dat vind ik een mooie houding.”

Noodhulp

Veel projecten van Dorcas zijn in een klap weggevaagd. “Er moet een hoop gebeuren”, zegt Lysanne. “Maar onze focus ligt nu op noodhulp. En dat betekent heel simpel: levens redden.”

Jan Jacob: “We willen de liefde van Jezus Christus uitdragen. Dat zullen we nu in de praktijk moeten brengen, door te laten zien dat we ons geloof omzetten in daden. Dat is nu onze verantwoording.”

Beluister hier het gesprek met Jan Jacob en Lysanne (twee delen):

Beeld: Dorcas (Jan Jacob Hoefnagel)