Het verhaal van Corrie ten Boom is al vaak verteld, maar het blijft inspireren en ontroeren. Jorieke ging met Marianne Grandia naar het Corrie ten Boom huis in Haarlem. Voor Marianne is Corrie een grote inspiratiebron waarvan ze uitspraken verwerkt in haar nieuwe boek ‘onder zijn vleugels’. Er wordt gesproken over omgaan met lijden, geloofszekerheid en de kracht van gebed.

Tussen de rondleidingen door konden Jorieke en Marianne door het huis lopen, en spraken ze elkaar in de woonkamer van de familie Ten Boom. Ook stonden ze in de schuilplaats waar zes onderduikers zaten toen op 28 februari 1944 een overval op het huis plaatsvond. Corrie, haar vader en zus werden afgevoerd maar de onderduikers werden niet gevonden en konden ontsnappen.

Vragen

Marianne Grandia:”Geloofszekerheid is nog steeds een actueel onderwerp. Ik kom heel veel vrouwen tegen uit mijn eigen achtergrond die nog midden in de nacht overeind kunnen schieten en denken: wat als ik met en ingebeelde hemel de hel in ga? Juist voor die vrouwen heb ik dit boek geschreven. Ik vertel ook wel tijdens mijn spreekbeurten, en misschien dat daarom vrouwen wel met deze vragen over geloofszekerheid bij mij komen.”

Genade

Jorieke bespreekt met Marianne wat het met een mens doet als de geloofszekerheid ontbreekt. “Dit maakt je bang om te leven je leeft niet uit genade maar uit veroordeling. Het maakt je nog banger om te sterven. Het hoofdpersoon van mijn boek wordt ziek en door die ziekte komt haar angst terug en heeft last van heftige nachtmerries. Zelf heb ik heel lang geprobeerd te begrijpen dat God van mij houdt, maar ik begrijp het niet. En dat is denk ik maar goed ook omdat als je het zou begrijpen die genade niet groter is dan mijn eigen verstand en bevattingsvermogen.”

Je kunt hier het hele gesprek met Marianne Grandia terugluisteren: