Het is een zin die vaak wordt uitgesproken in het contact tussen christenen: ‘Ik bid voor je!’ Of andersom, dat er gevraagd wordt: ‘Wil je voor me bidden?’ Maar wordt er daarna daadwerkelijk ook gebeden? Willeke Thomassen, initiatiefnemer van gebedshuis De Bovenkamer in Breukelen, heeft daar een goede methode voor gevonden. “Ik heb ontdekt dat ik liever niet zeg ‘Ik bid voor je’ maar ‘Ik bid met je’.”

Samen doen

“Dat is wat ik de laatste tijd doe: ik spreek met mensen af om samen te bidden. Ik denk dat het heel belangrijk is, omdat ik anders de verantwoordelijkheid van iemand ga overnemen. En die verantwoordelijkheid kan ik niet dragen, dat is te zwaar voor mij. Ik geloof dat je het samen moet doen”, vertelt Willeke.

Twee weken geleden kreeg ze nog de vraag van een vriendin om gebed. “Toen heb ik voor het eerst ‘nee’ gezegd’, dat voelde echt vreselijk onchristelijk. Dat heb ik ook uitgelegd: dit staat te ver van mijn bed, ik weet dat ik het gewoon niet ga doen, dus ik ga eerlijk nee zeggen. Dat voelde erg bevrijdend.” Haar vriendin snapte haar uitleg goed. “Ik bid ook veel met haar. Ik geloof meer in het idee dat je samen met elkaar gaat bidden én voor elkaar gaat bidden.”

Luisteren

Het samen bidden neemt Willeke Thomassen heel serieus. “Dan doe ik dat heel consequent en spreek ik af om een keer in de twee weken te bidden voor een langere tijd”, vertelt ze bij Groot Nieuws Radio. “Ik geloof dat we zijn gemaakt voor gemeenschap, voor elkaar. Dat we naar elkaar mogen luisteren, dat we er tijd voor mogen nemen.”

Het hele gesprek met Willeke Thomassen kun je hier terugluisteren.

Beeld: Unsplash