De oude Opwekkingsliederen die bij veel mensen in het hart gegrift zijn, in een eigentijds jasje. Zo kun je de cd Eerste Liefde van Julian Goedhart omschrijven. Voor dit project ging de aanbiddingsleider op zoek naar zijn fundament. En in die zoektocht kwam hij ook weer terug bij de liederen die misschien niet meer hip zijn en elke zondag in de kerk gezongen worden, maar nog steeds veel kracht hebben. Het album is CD van de Week bij Groot Nieuws Radio in de aanloop naar de pinksterconferentie van Stichting Opwekking.

“In een tijd van corona, waarin veel dingen wegvallen, kreeg ik vragen,” vertelt Julian maandagmiddag in Backstage. “We mogen niet meer naar de kerk, maar wat betekent kerkzijn voor mij? En zelfs: Wie is Jezus? Mijn idee was dat ik terug moest naar het Fundament, dat is het belangrijkste. Toen dacht ik aan de tijd dat het fundament werd gelegd, en in die tijd leerde ik de oude opwekkingliedjes kennen. Ik vind het fijn om af en toe terug te gaan naar de eenvoudige Jezus alleen.”

Koffiebar

Hoewel Julian met zijn 34 jaar niet als tiener de hoogtijdagen van de koffiebars beleefde, was zo’n koffiebar wel een belangrijke plek voor hem. “Ik ben een kind van de kerk, ik ben er opgegroeid. Later ging het echt leven, dan ga je het echt geloven. Dat was in de tijd in koffiebar ‘de Fuik’ in Zwolle. Mijn wereld bestond uit voetbal en de kerk. Als ik niet een paar jeugdleiders had gehad die zeiden: ‘Julian, kom nou gewoon om maandagavond naar de jongerengroep’, dan had ik nog in de kantine bier zitten drinken. Dat was vast een leuke tijd geworden, maar wel eentje waar je achteraf op terugkijkt: ‘wat heb ik nou gedaan?’. Ik werd meegenomen naar ‘de Fuik’. Daar leerde ik mijn talenten ontdekken. Ik had wel wat pianoles gehad, maar daar mocht ik het gewoon doen en met mijn talent aan de slag. Er geloofden mensen in mij. Daardoor ging ik ook nadenken over wie God voor mij was.” Een aantal liederen uit die tijd hebben nu een plaatsje gekregen op Eerste Liefde, zoals ‘Aan Uw Voeten Heer’, ‘Ik Kniel Neer’, en “Dit Is Mijn Verlangen’.

In Backstage vertelde Julian nog veel meer over die liefde voor de liederen uit het verleden, het album van nu en natuurlijk over de plannen voor de toekomst. Het hele gesprek luister je hieronder terug en natuurlijk draait Hans ook muziek van ‘Eerste Liefde’.