Het is alweer het derde album met teksten uit het Liedboek voor de Kerken. Rond Pinksteren verscheen ‘Die ver is, is nabij’, de nieuwe plaat van Mensenkinderen. Deze week is het album de CD van de Week bij Groot Nieuws Radio.

Woensdag vertelde Bas van Nienes, zanger van de band, in Backstage op Groot Nieuws Radio over zijn werkwijze. “Ik neem het Liedboek voor de Kerken, daar haal ik de teksten uit die me aanspreken, die hussel ik door mekaar en daar ontstaan nieuwe melodieën. Zo pas en meet ik daar nieuwe liedjes uit met het idee om die oude teksten opnieuw tot leven te brengen. (…) Ik werk er met veel liefde aan. Dit is nu het derde album. Er zijn één eigen liedje bij met een zelfgeschreven tekst. Verder gebruik ik met name het Liedboek als grote inspiratiebron.”

Luister hier het hele gesprek met Bas van Nienes in Backstage.

Verstilling

Het album ‘Die ver is, is nabij’ is niet alleen te luisteren op CD en via streamingdiensten, maar ook LP. En dat was een bewuste keuze, legt Bas van Nienes uit. “Een LP forceert je een beetje om in deze vluchtige tijd om echt een plaat neer te leggen, de naald er op te zetten en écht te gaan luisteren. Dat gaat een beetje in tegen de tijd van nu, waarin alles met Spotifylijstjes allemaal heel vlug gaat. Met Mensenkinderen wil ik een soort verstilling en bewustwording brengen bij de luisteraar. En dan is een LP een hele mooie manier om het zo naar buiten te brengen.”

Luister hier het lied ‘Ik beloof je telkens weer’ van het nieuwe album van Mensenkinderen.

Nieuwe plaat

Ruim twee jaar werkte Bas van Nienesaan het album ‘Die ver is, is nabij’. Tegelijkertijd heeft hij ook gewerkt aan een volledig nieuw album met échte Mensenkinderen-liedjes. “Het idee is dat het volgende album weer een ouderwets Mensenkinderen-album te laten zijn, in lijn met het eerste en tweede album, wat echt eigen teksten en eigen liedjes zijn”, vertelt Bas.

Beeld: Eljee Bergwerff