Kerkjurist Pieter Pel raadt christenen aan om voorzichtig te zijn bij het omtoveren van evenementen tot religieuze bijeenkomst, om zo onder de coronatoegangspas uit te komen. “Als je dit gaat misbruiken, kan het een averechts effect hebben.”

De coronapas, die op een aantal plekken verplicht moet worden getoond aan de voordeur, zorgt voor de nodige verdeeldheid. Ook christelijke muzikanten worstelen ermee. Nu is het idee opgestegen om evenementen om te toveren tot religieuze of kerkelijke bijeenkomst. Daarmee vervalt de verplichting voor het tonen van een pas omdat kerken uitgezonderd zijn van de regel.

Grijs vlak

Op de vraag of dit mag, vertelt kerkjurist Pieter Pel in De Nieuwe Morgen dat het een grijs vlak is. “Als het gaat om bijeenkomsten die een duidelijk religieuze signatuur hebben en de verkondiging centraal staat, valt het onder de vrijheid van godsdienst. Daarmee is het een kerkelijke samenkomst en vervalt de coronapas.”

Maar op het moment dat een cultuuruiting overheerst, zoals het zingen, wordt het een concert. “Dan denk ik niet dat het zonder coronapas kan.”

Hij raadt aan om voorzichtig te zijn en de uitzondering van kerken niet oneigenlijk te gebruiken. “Je moet je niet in je eigen voet schieten. Als je de kerkelijke ruimte te veel oprekt en zou misbruiken, kan dit natuurlijk een averechts effect hebben. Dat de vrijstelling die kerken nu juist genieten, in het geding komt.”

Beluister het gesprek:

Afbeelding: Unsplash.com