In een serie gesprekken in Bij Jorieke neemt coach Arie de Rover steeds een ander afgodje onder de loep dat we de plek kunnen geven in ons leven die eigenlijk God toekomt. God nodigt ons uit om Hem op de eerste plaats te zetten in ons leven en ons vertrouwen in Zijn genade te stellen en niet in aardse zaken. Dit keer sprak Jorieke met hem over geld en materie als afgod. Het is het onderwerp waarover Jezus veel over sprak, maar in de kerk wordt er vaak niet over gesproken.

“Bij geld raak je iets waar werkelijk iedereen in zit.” Volgens Arie is het als een blinde vlek voor ons. “Je groeit er zo mee op! Toen ik geboren werd, maar ook bij onze eigen kinderen was er eerder een spaarbankboekje dan een doopkaart. Van je opa, oma of suikeroom of tante kreeg je bij het kraambezoek een bankrekening waar dan al een startbedragje op stond om straks als je wat ouder was te gaan sparen.”

Geld geeft suggestie van zekerheid

“Geld, en daarmee bezit en materie, voorziet in de suggestie dat het je veiligheid, zekerheid en status geeft. Bij hebzucht denken wij snel aan rijke mensen, maar ook bij armen kan hebzucht spelen. Als je jaloers bent op wat een ander heeft, kan je heel hebzuchtig zijn. Ik wil niemand schofferen, en kan getuigen dat ik ook een aantal jaar als kostwinner bijzonder zorgelijke tijden gekend op dit punt. Het belangrijke is, waar ga je met die zorgen naar toe? Dat bepaalt of je hebzuchtig bent in de materialistische zin of dat je kind van God bent en met je zorgen naar Hem toe gaat. Wil je het via de materie of via God oplossen?”

Het hele gesprek met Arie kun je hieronder terugluisteren.

Eerdere afleveringen in de serie met Arie de Rover kun je luisteren via het podcastkanaal van Bij Jorieke