Deze woensdag is het Dankdag. Op deze dag staan we stil bij al waar we dankbaar voor mogen zijn. Maar hoe staat Dankdag ervoor in een tijd dat de kerken lijken leeg te lopen? En kun je dankbaar zijn als je juist door een diep dal gaat? “Daar kun je enorm mee worstelen,” beaamt de Amsterdamse dominee Taco Koster in De Nieuwe Morgen.

Taco is dominee in twee kerken op twee totaal verschillende plekken in Amsterdam. Zo is hij dominee in de dorpskerk van Zunderdorp (Landelijk Noord), maar ook in een kerk in het stadscentrum. Hoe is het met het christelijk geloof in onze hoofdstad gesteld? “Er is veel om voor te danken. Met name de oudere generatie is trouw gebleven aan de kerk. Maar er worden ook heel veel nieuwe initiatieven genomen. Zo zijn we met Alpha-cursussen begonnen en daar blijken veel mensen in geïnteresseerd. Er zijn veel nieuwe mensen gekomen.”

Dankbaarheid

Iedere eerste woensdag van november is het Dankdag voor Gewas en Arbeid in de meeste protestantse kerken. Voor Taco beperkt dankbaar zijn zich niet tot die ene dag. “Dankbaarheid heeft te maken met een houding waarmee je iedere dag door het leven gaat. In alles wat gebeurt – ook wanneer het moeilijk gaat – zoek je naar momenten om God te danken. Gebeurtenissen, mensen om je heen, eten hebben, dat soort dingen.”

Gods genade

Ook over dankbaar blijven in moeilijke situaties heeft Taco zo zijn ideeën. “Als het donker is in je leven kan Dankdag een begrip zijn dat ver van je afstaat, dat wil ik niet bagatelliseren. Maar tegelijkertijd hoop ik dat het me ook in moeilijke situaties lukt te beseffen dat God bij me is en mensen me willen helpen. Dankbaarheid heeft verder ook te maken met genade. Gods genade op het spoor komen is de bron om dankbaar te zijn en Dankdag te vieren. Gods genade geeft meer reden om dankbaar te zijn dan materiele zaken als laptop of telefoon.”

Bron foto: Unsplash