In de zomer van 2017 sprak Jorieke maar liefst drie uur lang met evangelist en schrijver Henk Binnendijk. Het gesprek hebben we in drie stukken gehakt. In deel 2 neemt Henk Binnendijk ons vanuit zijn tuinhuis in Rijnsburg mee naar het bijbelboek Openbaring. Waar loopt alles op uit en waar gaat het leven nu om? Een gesprek over radicaal leven met Jezus, afleiding en wereldgelijkvormigheid.

Het thema radicaliteit legt Henk Binnendijk uit aan de hand van het verhaal van de jongen met de vijf broden en twee vissen. Tienduizend mensen waren naar Jezus gekomen om naar Jezus te luisteren, maar na verloop van tijd kregen ze honger te krijgen. De jongen heeft verschillende opties: het brood zelf houden, het eten zelf uitdelen of het eten aan Jezus geven, zodat hij het uitdeelt. “Jezus kan eindeloos veel meer met ons leven doen dan wij er zelf iets mee kunnen doen. Hij kon tienduizend mensen te eten geven, terwijl je zelf niet verder komt dan twintig mensen.”

Jezus volgen

Het leven met Jezus is fantastisch, maar ook verschrikkelijk, stelt Henk Binnendijk. “Het is fantastisch, anders zou ik hier niet zitten en enthousiast zijn. Maar het is ook verschrikkelijk om met Jezus te leven. Er staat: ‘Wie achter Mij aan wil komen moet dagelijks zijn kruis opnemen en Mij volgen. Wie niet alles wat hij heeft aan Mij overgeeft, hij kan mijn discipel niet zijn. Wie zijn vader of moeder liefheeft boven Mij, die is Mij niet waardig’. Dat is nogal wat. Jezus ging naar Golgatha en stierf. Jezus ging niet tót de dood, maar tot en mét de dood. Dat is de pijnlijke kant van geloven. Moet het fijn zijn of mag het ook pijn doen?

Het tweede deel van het gesprek met Henk Binnendijk kun je hier terugluisteren. Het boek ‘Het meesterwerk van God’ van Henk Binnendijk kun je bestellen op Kameel.nl. Door via deze link te bestellen, steun je het werk van Groot Nieuws Radio.

Luister ook de andere twee delen van het gesprek met Henk Binnendijk.