Hoe je kunt groeien als mens en innerlijk helen? Dat is geen kwestie van een knop omzetten of even een goed voornemen doorvoeren. Het is een proces dat lang duurt en waarin je samen met God met je leven aan het werk gaat. Michelle van Dusseldorp is de komende weken vier keer te gast in Bij Jorieke om te praten over geestelijke volwassenheid.

Aflevering 1: Wat is er nodig voor een gezonde voedingsbodem?

Deze week de eerste aflevering waarin we de basis bespreken. Wat is onze verantwoordelijkheid en wat ligt er bij God, hoe zit het met onze redding en hoe gaat God met ons gebroken hart aan het werk, als we dat helemaal in Zijn hand leggen? “Het gaat erom dat je op gezonde grond bouwt en kan groeien,” begint Michelle. Ze vertelt dat ze bij dit thema altijd moet denken aan de gelijkenis van de zaaier die Jezus aan zijn leerlingen vertelt. “De zaaier strooit het zaad rond en de grond is wel of niet vruchtbaar. Dan wordt er gesproken over onvruchtbare grond. Ik heb een beeld daarvan: er staat veel onkruid en verschillende elementen om het vruchtbare grond te laten zijn missen. Misschien is het wel heel rotsachtig en het moet bewerkt worden. In het zaad zit het leven. Zonder zaad groeit er niks. Ik kan dus niet zelf groeien, maar kan het wel in de weg zitten.

Het is onze eigen verantwoordelijkheid dat de grond geschikt is om het zaad te ontvangen, benadrukt Michelle. “Er mag verlangen zijn om die vruchtbare grond te hebben, dat verlangen geeft al ruimte om te groeien. Niet een verlangen omdat het door een ander wordt opgedrongen of omdat God je anders naar de hel stuurt, maar voor jezelf willen veranderen. Ik wens dat ik groei, verander en ontwikkel. Of dat ik deze verslaving niet meer heb. Dat verlangen is de grond die klaar is om het zaad te ontvangen.”

Luister hieronder het hele gesprek met Michelle van Dusseldorp.

Aflevering 2: over elementen die groei en heling kunnen tegenhouden

Het gaat in deze aflevering over benodigdheden om als mens te kunnen groeien. Eigen verantwoordelijkheid over je leven, willen groeien, omarmen van de realiteit en een houding van genade zijn een aantal thema’s die voorbij komen.

Op woensdag 30 november is Michelle van Dusseldorp weer te gast in Bij Jorieke (tussen 10.00u en 12.00 uur) voor deel 3 in deze reeks.

Voor deze serie gesprekken koos Michelle thema’s en hoofdstukken uit haar boek Ik kan veranderen. Dat boek koop je hier via Kameel.nl. Door via deze link te kopen steun je het werk van Groot Nieuws Radio.