Waarom leef ik? Hoe wil ik leven? En hoe geniet ik van het leven in verbinding met God en mijn naaste? Het zijn grote vragen die we allemaal wel kennen. Het kan een hele kunst zijn om daar richting in te vinden. Jezuïet en internetpastor Nikolaas Sintobin werkte mee aan het boek ‘Leven, een kunst’ dat ingaat op thema’s die helpen het leven te begrijpen. Een van die belangrijke thema’s is vertrouwen.

Voor Nikolaas Sintobin, die inspiratie haalt uit de ignatiaanse spiritualiteit, zit er een gelijkheidsteken tussen gelovig leven en vertrouwend leven. “Het is geen toeval dat in het Latijn het woord vertrouwen en geloof hetzelfde woord is: fides. Het geloof is vertrouwen, vertrouwen is geloof. Het ongelooflijke van ons christelijk geloof is dat we geloven dat God liefde is. Niet enkel een scheppende liefde, liefde die zichzelf geeft en die nieuw leven mogelijk maakt. Dat is niet enkel gebeurd zolang geleden bij het begin van de schepping. God blijft scheppen, blijft leven geven, hij blijft zorgen voor ons, voor elk van ons, voor jou en mij.”

Er wordt ons veel geleerd om op onszelf te vertrouwen. “Je mag op jezelf vertrouwen, je kan op jezelf vertrouwen, omdat God in jou vertrouwen heeft en omdat God voor jou zorgt. Daarom wordt het zinvol om jezelf ernstig te nemen, want God houdt van jou. Als God van je houdt, dan wordt het ook mogelijk om van jezelf te houden. Als God in je spreekt en je doet openbloeien, dan mag je ook vertrouwen hebben in datgene wat Hij je geeft. Daarin ligt het vertrouwen dat de weg die Jezus – God zelf – je aanwijst, een weg is van leven. En daarom mag ik erin vertrouwen.”

“Het is altijd een sprong in het onzekere, maar ik geloof erin, ik heb er vertrouwen in. Vandaar dat Jezus ook voortdurend zegt: wees niet bang mensen. Wees niet bang, je hoeft geen angst te hebben, want Ik ben er.”

Het hele gesprek met Nikolaas Sintobin kun je hier terugluisteren. Wil je het boek ‘Leven, een kunst’ bestellen? Daarvoor kun je terecht op Kameel.nl.

Beeld: Website Nikolaas Sintobin