Als jezuïet past Nikolaas Sintobin elke dag de leefregels van Ignatius toe. Deze leefregels helpen om stil te staan bij gevoelens, die te spiegelen aan ervaringen om zo doorleefde keuzes te maken voor een vreugdevol leven. In zijn nieuwe boek ‘Vertrouw op je gevoel‘ legt hij deze principes uit en helpt ons in te zien hoe diep de door God gegeven menselijke intuïtie gaat, als we ervoor kiezen deze uit te diepen en alle facetten van ons mens zijn in te zetten in het maken van keuzes. Hij vertelde erover in Bij Jorieke dinsdag.

“God is voortdurend met ons bezig. Niet alleen zoveel jaren geleden bij de schepping, maar ook vandaag is God op elk van ons betroken. Als wij ons openen voor die aanwezigheid van God en stappen gaan zetten naar datgene waar God ons voor uitnodigt, gaan we diep in ons hart iets voelen van gedragenheid, rust en vreugde. Dit kan door je te oefenen en in verbondenheid te komen en blijven met die diepere laag van je ervaring waar God tot jou spreekt.”

“Onder de bovenste laag van gevoelens is een andere ervaringswerkelijkheid, een ander niveau van gevoelens. Stel je hebt thuis een puber rondlopen. Die kunnen je het bloed onder de nagels vandaan halen. Dat blijft soms maar duren. Als ouder die daar bewust mee omgaat, en ook weerstand kan bieden aan de grillen van die puber, kan aan het eind van de dag zeggen: Ik voel me niet lekker, wat een baaldag. Maar diep in jezelf weet je en voel je dat je goed bezig bent. Het kan op dat moment niet leuk of fijn zijn, en je weet dat het nog wel even zal duren, maar diep van binnen merk je: Ik ben goed bezig.

Onderscheid maken

“Sommige van die gevoelens komen echt van God maar andere komen eerder van de boze. Probleem kan zijn dat sommige van de aangevallen gevoelens van de boze komen. De verleiding bijvoorbeeld, waarmee de duivel ons probeert te bekoren, dat voelt heel aangenaam. Anders zou de aantrekkingskracht niet zo groot zijn. De onderscheiding is de kunst om de chaotische mix van gevoelens te kunnen onderscheiden, om te zien: Wat komt er nu eigenlijk van God en in welke richting wijzen ze?”

Luister hier het gesprek met Nikolaas Sintobin terug: