Recht doen is een populair thema waar prachtige dingen over in de Bijbel staan. Maar hoe werk je dat praktisch uit? Ron van der Spoel duikt maandag met ons de Bijbel in om zijn inzichten te delen over recht doen. Wat mag je uitdelen aan tijd, geld en energie? En wat mag je zelf houden? “Recht doen zit in echte bewogenheid”, vertelt hij maandag bij Groot Nieuws Radio.

“Het gaat om mensen die God gemaakt heeft en waar Hij zielsveel van houdt. Recht doen begint niet met de portemonnee, maar met bewogenheid. Ben je bereid om daar tijd, aandacht en geld aan te geven? Geld is de makkelijkste oplossing, maar je moet die mensen serieus nemen. Steun een project waar je verbondenheid mee kan opbouwen, maar je voor kan bidden”, aldus Ron van der Spoel in Bij Jorieke.

Tienden

“Je tienden geven is geen wet van meden en perzen, al is het wel een heel mooie richtlijn. In het Oude Testament was het een minimum, wij maken er vaak een maximum van. Wij draaien het vaak om: wat moet ik geven? Maar vraag jezelf af: wat mag ik houden? (…) Ik geef geen regels, maar het belangrijkste is dat het gaat om vrijgevigheid. Vind je het fijn om te delen van wat je hebt ontvangen? Dan gaat het niet om procenten, het gaat om je hartgesteldheid.”

Zekerheid

Ron van der Spoel neemt ons mee naar het verhaal van de rijke dwaas in Lucas 12, een gelijkenis waarin Jezus zegt dat we ons moeten hoeden voor iedere vorm van hebzucht. “Je zekerheid zit niet in meer dan genoeg geld hebben. De dwaasheid van deze man zit in het feit dat hij daar zekerheid uit haalt. God heeft jouw toekomst in Zijn handen. De grote vraag is: vertrouw jij op God? Je mag je pensioen goed regelen, maar als je blijft sparen voor meer geld en meer zekerheid, dan ben je niet goed bezig. De rijkdom zit in hemelse schatten: wat heb je gedaan in relatie tot anderen?”

Vrijheid

“De vraag of je God vertrouwt, snijdt dwars door mijn ziel heen. Ik merk bij mezelf stiekem een stemmetje bij de tekst ‘God zorgt voor de dag van morgen’. Dan denk ik: ja, maar ik kan daar zelf ook wat aan doen. Je mag bouwen aan genoeg hebben, maar je mag niet je zekerheid eruit halen. God gunt ons de vrijheid om niet gebonden te zijn aan geld, maar aan Hem. Vanuit daar word je vrijgevig. Als wij delen, zal Hij zorgen dat we niet tekort komen.”

Het hele gesprek met Ron van der Spoel kun je hier terugluisteren.


Beeld: Unsplash