Klaas was slechts negentien jaar toen hij als dienstplichtige voor de missie Dutchbat 3 in Srebrenica terecht kwam, net zou oud als zijn zoon Thomas nu is. Afgelopen juni maakten zij samen een documentaire over de bijzondere periode van Klaas in Bosnië: ’19’. Door de ogen van zoon Thomas hoor je de ingrijpende verhalen van vader Klaas. Samen met zijn zoon, die ook stagiair is bij Groot Nieuws Radio is, schoof hij aan in De Lunchroom.

Als Thomas er met leeftijdsgenoten over praat, weet bijna niemand waar hij het over heeft. Daarom besloot Thomas samen met medestudenten om een documentaire te maken over de heftige periode van zijn vader in 1995: “Je probeerde daar de vrede te stichten, maar uiteindelijk is het uitgelopen in een drama”. Onwetend ging de jonge Klaas van negentien op vredesmissie. Totdat er bombardementen plaatsvonden, waardoor de spanningen hoog opliepen.

Aan de hand van het dagboek dat Klaas daar bijhield, vertelde hij de verhalen door aan zijn zoon: “Die plek kwam weer tot leven toen mijn vader begon te vertellen. Ik begrijp hem nu beter. Het heeft mij relatie met mijn vader zeker versterkt”. Ook de betekenis van vrede is voor Thomas anders geworden: “Wat de vrouwen, mannen en kinderen in Bosnië hebben meegemaakt mag niemand meemaken. We moeten de vrede vieren zolang dat kan.”

Het hele gesprek kan je hier terugluisteren.