Het is vandaag 75 jaar geleden dat Hitler zelfmoord pleegde. Hij drukte een verschrikkelijk stempel op de wereldgeschiedenis. Constant van den Heuvel is docent geschiedenis van het Ichtus College in Veenendaal en legt uit wat christenen met zo’n donker figuur moeten.

Volgens Van den Heuvel is het belangrijk om te blijven onthouden wie Hitler was. “Hij heeft een oorlog veroorzaakt die tussen de 60 en misschien wel 100 miljoen mensen het leven gekost heeft. Dan moet je weten met wie je het van doen hebt.”

Stappenplan

“Hitler had een soort stappenplan met vijf stappen”, vervolgt Van den Heuvel. “Als eerste werden alle Duitssprekende gebieden weer onderdeel van het Duitse Rijk. Daarna had je het ontwikkelen van de Lebensraum, de expansie naar het oosten. Dan was er de stap van de vernietiging van de Joden.” De rest van zijn planning heeft Hitler niet kunnen verwezenlijken, vertelt Van den Heuvel. “Dit was het uitroeien van de kerk, en als laatste een wereldwijde oorlog met de Amerikanen om de wereldheerschappij. Hitler heeft dit niet kunnen uitvoeren. Wel kun je zeggen dat hij de ‘harde kern’ van de kerk heeft aangepakt, bijvoorbeeld door mensen als Dietrich Bonhoeffer te vermoorden, en iemand als dominee Martin Niemöller kwam in een kamp.”

Antichrist

Toch ziet Van den Heuvel ergens ook iets hoopvols in deze verschrikkelijke periode in onze geschiedenis. “In Openbaringen 6 lees je daar over de apocalyptische ruiters. De ruiter op het vale paard krijgt de macht om te doden. Die ruiters gaan vooraf aan de komst van Jezus. Hitler voldoet aan de twee typeringen die Jezus geeft aan de duivel: De vader der leugen, en de mensenmoordenaar van het begin. Je ziet dat er een soort demonische machten om deze man heen werken. Hitler presenteert zich als verlosser van Duitsland, maar hij is een antichrist. Als je er zo naar gaat kijken zijn dit de schaduwen op weg naar de nieuwe morgen. Bij deze man is niks goeds, maar het zijn de voetstappen van de naderende verlossing van Jezus Christus.”

Het hele gesprek kun je hieronder terugluisteren. Constant van den Heuvel is ook te gast in Brandstof, aanstaande maandag 4 mei tussen 10 en 12 uur.

Beeld: Mihailo1997, via Wikimedia Commons