Twee jaar heeft hij gevangen gezeten, maar vanaf vandaag is hij een vrij man. De christelijke oud-gouverneur van Jakarta, Ahok, werd beschuldigd van godslastering. Hij zou de Koran en het islamitisch geloof hebben beledigd. Klaas Muurling van Open Doors noemt het nieuws van zijn vrijlating iets om dankbaar voor te zijn. “Om half acht heeft hij stilletjes door een achterdeur de gevangenis verlaten.”

“Voor de poort van de gevangenis stonden honderden supporters hem op te wachten, ze wilden een feestje bouwen. Ze waren er al de hele nacht”, vertelt Klaas Muurling donderdagochtend bij Groot Nieuws Radio. “Maar hij heeft er voor gekozen om via een achterdeur weg te gaan. Zijn zoon heeft hem opgehaald. Hij is nu een vrij man.” Volgens Muurling is Ahok op weg naar huis gegaan en is de verwachting dat hij later vandaag zijn supporters zal ontmoeten.

Zere been

Ahok werd opgepakt en veroordeeld toen hij bezig was met zijn verkiezingscampagne om gouverneur van Jakrata te blijven. “Hij had veel oppositie, vooral vanuit radicaal-islamitische hoek. Die hebben toen de wet op de godslastering eigenlijk misbruikt, iets dat overigens nog steeds gebeurt. Dat wordt het Ahok-effect genoemd. De oppositie is er toen bovenop gesprongen, ze hebben een koranvers genoemd waaruit zou blijken dat je als moslim niet op een christen zou moeten stemmen. Daar heeft Ahok op gereageerd en gecorrigeerd. Hij zei dat je dat niet zo mag uitleggen. Dat was tegen het zere been en heeft ertoe geleid dat hij is veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf.”

Politiek dier

Het grote speculeren is begonnen over wat Ahok nu gaat doen. “Er wordt geschreven dat hij als zakenman iets met olie gaat doen. Of dat hij iets op tv gaat doen. Of een tournee door verschillende landen, zelfs in Europa. Het is afwachten wat hij gaat doen. Eigenlijk is hij een politiek dier, hij is erg geschikt als politicus. Hij kan dan meteen weer op heel veel oppositie rekenen. Politieke partijen zitten te springen dat hij zich zal aansluiten bij hen vanwege de verkiezingen die in april zullen plaatsvinden.”

Het gesprek met Klaas Muurling kan je hier terugluisteren.

Beeld: Wikipedia