Faith, fair en fashion. Drie woorden die van groot belang zijn voor Daniëlle Rebel, oprichter van de eerlijke webshop FairRebel. Onlangs maakte ze bekend dat ze ermee stopt. Ze vertelt wat hieraan vooraf ging en we welke belangrijke lessen ze leerde.

Een aantal jaar geleden richtte Daniëlle het eerlijke kledingmerk FairRebel op, vanuit het verlangen om dit samen met God te doen. Met korte, subtiele teksten op de kleding wordt het evangelie uitgedragen.

Tegenslagen waren er vanaf het eerste moment, vertelt ze in Brandstof. “Van de allereerste leverancier kreeg ik uiteindelijk 1500 shirts, waarvan er maar 300 goed waren. Ook is het gebeurd dat ik samples kreeg van kleren die toch niet eerlijk gemaakt waren. Maar vooral de productiekant was ontzettend ingewikkeld. Omdat ik een kleine speler was, stond ik achteraan in de rij.”

Lang dacht ze dat het weerstand was, waar ze doorheen moest drukken. Ze was immers op een missie, samen met God. “Ik bleef maar duwen, ik wilde er alles voor opofferen. Maar het was niet vol te houden. Het heeft lang geduurd tot ik de knoop doorhakte.”

Luisteren

In die tijd had ze veel twijfel. Had ze Gods stem dan wel goed gehoord? Moest het echt zijn dat ze alles offerde? Maar God bleef stil. “Hij zei niks tegen mij en dat vond ik zo ontzettend verwarrend. Ik wist gewoon echt niet wat ik moest doen. Ik heb het uitgeroepen naar de hemel: waarom zegt U niks?”

“Op een gegeven moment dacht ik: ik kan wel van koers willen veranderen, maar God moet het zeggen. Hij is degene die moet spreken. Toen ben ik op sabbatical gegaan en ben ik gaan luisteren.”

Tijdens haar sabbatical ontdekte ze dat ze Hem niet verkeerd gehoord had, maar wel verkeerd had ingevuld hoe ze het was gaan doen. “God zei tegen me: ik wil dat je gaat ontdekken wie jij bent. Ik dacht: serieus, er worden 47 miljoen mensen onderdrukt bij het produceren van onze kleding en dan moet ik op zoek gaan naar mezelf?”

Volgorde

“Ik had alles al uitgedacht voor God, maar Hij deed het heel anders”, zegt Daniëlle. Ze is tot de conclusie gekomen dat het fout ging in de volgorde van belangrijkheid. “Jezus’ grootste opdracht was: hou van God, van jezelf en van je naaste. Ik probeerde heel erg uit te reiken naar mijn naaste, terwijl ik ten diepste mijzelf niet lief had. En dat is waar God altijd op uit is. Hij wil dat wij onszelf lief gaan hebben, zoals Hij ons lief heeft.”

Baalt ze niet dat het zo lang duurde voor ze God begreep? “Ik denk dat God het wel duidelijk maakte, maar dat ik een bepaalde manier in mijn hoofd had. Hij is nooit onduidelijk geweest, maar ik kon het niet zien. Ik had een bril op die mij iets heel anders liet zien. Nu ik die heb afgezet, is het vaderbeeld van God compleet veranderd. We moeten dingen loslaten om dingen te gaan zien.”

Beluister het gesprek: