In Bij Jorieke vertelde Esther Scholten dinsdag haar verhaal hoe het is om een relatie te hebben met een verslaafd. Ze kreeg met maken met dagelijkse ruzie, verwijten, schuldgevoelens, maar ook met een zoektocht naar Gods liefde. Esther besloot na veel wikken en wegen dat het genoeg was en ging bij haar man weg. Een aantal jaar later overleed hij aan de gevolgen van kanker.

Esther schreef het boek ‘Liefde door scherven heen’. Bestellen kan via de webshop Kameel.nl. Door via deze link te bestellen, steun je ook het werk van Groot Nieuws Radio.

Brokstukken

“Deze titel heb ik gekozen omdat er dwars door alle brokstukken heen er ook altijd iets moois gebeurt. De liefde van God is voor mij heel persoonlijk geworden”, vertelt Esther in Bij Jorieke. “Ik geloof, waar je ook doorheen gaat, dat de liefde van God er altijd is en altijd bij je is. Een tweede reden is dat de liefde voor mijn man ondanks alles is gebleven. Ik hou van wie hij was, ook al was zijn gedrag niet altijd in orde. (…) Het is logisch dat ze worden aangesproken op hun gedrag, maar toch mogen we daar doorheen kijken.”

Nuchter

Er gingen geen alarmbellen bij Esther af toen ze een relatie met hem aanging. “Hij was een hele goede huisman en een lieve vader. Financieel had hij zijn leven niet op de rit, maar voor de rest was hij lief en zorgzaam. Op zich zou het een goede relatie kunnen zijn. In het verleden toen we elkaar tegenkwamen dronk hij ook al heel veel. Maar dat deden we allemaal. Hij is een hele poos in behandeling geweest en heeft lang nuchter geleefd, zonder drank.” De verslaving bij de man van Esther kwam snel op. “Vanaf het moment dat hij zijn eerste biertje weer had gedronken, werden het er al snel meer. Zelfs kratten. Voor je het wist zat hij ‘s morgens weer te drinken”, vertelt Esther.

Ruzies

“Wat ik luisteraars wil meegeven is dat het je eigen verantwoordelijkheid is dat je gelukkig wordt. Die verantwoordelijkheid mag je nooit bij een ander neerleggen. Op een gegeven moment word je dan behalve partner ook de hulpverlener. Ik bleef continu zeggen dat hij niet zoveel moest drinken. Dat het niet goed was voor de kinderen en dat hij zich moest laten opnemen. Het bijkomende probleem werd eigenlijk het ergste: het huiselijk geweld en de ruzies. Als hij nuchter was kon ik hem daarop aanspreken, dan wilde hij zich verbeteren. Maar als hij in de avond aan het bier zat, dan kwam hij erop terug en begon de ruzie. De ene keer schold hij me helemaal uit en vertrok naar de kroeg. Als hij ‘s nachts thuis kwam, haalde hij me uit bed en ging de ruzie weer door.”

Het hele gesprek met Esther Scholten kun je hier terugluisteren. Bestel haar boek ‘Liefde door scherven heen’ op Kameel.nl.

Beeld: Unsplash