Als een ‘moderne Saulus’ deed Jennifer Guetta alles wat om te bewijzen dat de Bijbel een verzameling leugens is en mensen van het geloof af te brengen. Als ze in een duistere wereld van demonische aanvallen terecht komt, strekt ze zich uit naar de Jezus die ze nog kende uit haar jeugd. Daardoor werden haar ogen geopend. Maandag hoorde je opnieuw haar verhaal in Bij Jorieke.

Het hele gesprek met Jennifer kun je hier terugluisteren.

Al haar hele leven heeft Jennifer van geschiedenis en onderzoek gehouden. “Op een gegeven moment heb ik de Engelse internationale school gevolgd. Ik moest gaan kiezen. Het ultieme was voor voor mij de combinatie van geschiedenis en de Bijbelse historie. Ik voelde me toen al verbonden met het Joodse volk. Ik ben toen Bijbelse archeologie in Leiden gaan studeren.”

“Mijn eigen geloof was al verwaterd”, bekent Jennifer. “Ik geloofde niet meer in Jezus, maar nog wel in iets van een God.” Je gaat in die opleiding heel diep de Bijbel in en kijken wie het geschreven heeft. Je haalt al het geestelijke weg en bekijkt alles alleen maar fysiek. In de wetenschap is het zo als je de geestelijke wereld erbij haalt, dan ben je niet meer geloofwaardig.”

Kaballa

Via een lezing kwam Jennifer in contact met een kaballa-lerares. “Ze kon ons veel vertellen wat me fascineerde. Op een avond kwam ze bij ons thuis, er was heel veel liefde en licht. Ze vroeg: heb ik toestemming om hier te zijn? Wat een rare vraag, dachten wij. Het probleem als wetenschapper is dat je niet gelooft in de bovennatuurlijke wereld, dus ook niet in het kwaad. Ik geloofde dat kwaad in de natuur van mensen zat en niet een eigen gedachte had. Zij zei dat kwaad niet bestaat, alleen maar negativiteit.”

“Toen ze wegging de volgende dag, had ze haar jas laten hangen en spullen achtergelaten. Na een week hebben we haar weer uitgenodigd, toen is ze een maand bij ons in huis geweest. Dat voelde alsof mijn beste vriendin er was.” Een maand later kwam ze weer terug. “Rond de kerst in 2012 veranderden ze. Het waren hele enge momenten waarop haar ogen uitpuilden en ze soms opeens boos werd. Mijn zus in Amerika is christen en kreeg een droom waarin ze gewaarschuwd werd voor deze vrouw die ze bij naam kon noemen.”

“Ze had toestemming nodig om binnen te komen en vaak vroeg ze dat voor de kleinste ding. De manier waarop ze expliciet toestemming, vond ik wel vreemd. Later was het nodig om al die toestemming te verbreken.”

Lees meer op de website van Jennifer.

Beeld: EO Visie / Eljee Bergwerff