De verrassingsgast in Bij Jorieke was Joop Gankema. Hij was jarenlang directeur van Stichting Opwekking, en nu is hij voorzitter van bestuur bij Groot Nieuws Radio. Er werd gesproken over hoe Joop tot geloof kwam, hoe God tot Joop sprak en hoe hij leerde afhankelijk van God te leven. Joop: “Ik heb het nu heel erg nodig om afhankelijk te zijn van God. Ik wil van Hem weten hoe het verder moet.”

“Er waren momenten in mijn jonge jaren dat ik teleurgesteld was in wat ik zag in christenen. Ik vond geloven hypocriet en ik had er iets mee. Ik kreeg op een gegeven moment verkering met Wil, zij is nu mijn vrouw. Ik ging met haar mee naar een baptistendienst, maar dat deed ik vooral voor haar. Maar het was toen net alsof de preek voor mij bedoeld was. Ik huilde na de dienst voor het eerst in 12 jaar. Het raakte mij enorm dat er iemand was die aandacht had voor al het onrecht in de wereld en die tegelijkertijd ook in mijn leven geïnteresseerd was.”

Je kunt hier het eerste gedeelte van het gesprek met Joop Gankema terugluisteren.

“Ik heb regelmatig naar boven gekeken en gedacht, God: dit begrijp ik niet. Ik had bijvoorbeeld veel vragen waarom ik juist Opwekking moest leiden. Maar in de auto sprak God tegen mij. En al die dingen waren voor mij een optelsom in het leven dat God voor mij de koers in het leven bepaalt.”

Je kunt hier het tweede gedeelte van het gesprek met Joop Gankema terugluisteren.