Rivelino Rigters is rapper, zanger, talent coach en after-prison-coördinator. Door heftige ervaringen in zijn jeugd kwam hij op het verkeerde pad. Hij werd meerdere keren opgepakt en heeft in detentie gezeten. In Bij Jorieke vertelt hij over zijn verleden, zijn zoektocht naar de zin van het leven en hoe hij dit vond bij God.

Nu werkt hij in gevangenissen en wil met zijn verhaal (ex-)gedetineerden inspireren en helpen om voor het rechte pad te kiezen en daar te blijven. Want uit eigen ervaring weet Rivelino hoe het is als je leven een kant op gaat waarvan niemand hoopt dat zijn geliefden die keuzes maken. Hoe het is om in detentie te komen en hoe moeilijk het kan zijn om een nieuw leven op te bouwen.

Bloedband

Ook schreef hij een boek, Bloedband, waarin hij de verhalen vertelt van familieleden die om gedetineerden heen staan. Want hoe ga je om met de schaamte, de hoop dat iemand zijn of haar leven betert en wanneer moet je besluiten om afstand te nemen van iemand die steeds verkeerde keuzes maakt, ook al heb je een bloedband? “Normaal hoor je de verhalen van de familie, broers, zussen, ouders van gedetineerde niet,” legt Rivelino uit, . “Ik hoop dat dit boek helpt dat er ruimte komt om open te praten over de schaamte die gevoeld wordt. Als iemand een naaste heeft die een delict pleegt, kies je daar zelf niet voor. Maar je wordt wel deels als medeschuldige gezien. Er is vaak een sfeer van: ‘het zal ook wel fout volk zijn, ze hebben het geweten of ervan geprofiteerd’. Hopelijk kunnen mensen met meer sympathie en medeleven er naar kijken.”

Het hele gesprek met Rivelino hoor je hieronder. Het boek ‘Bloedband’ kun je bestellen via zijn site. Hier kun je ook een donatie doen om mogelijk te maken dat het boek wordt verspreid onder gedetineerden en hun familie.

 

Beeld Facebook Rivelino Rigters