De bemanning van de Urker viskotter UK-48 heeft dinsdag 26 vluchtelingen gered van een rubberboot. Onder de vluchtelingen waren ook drie kinderen. Het bootje voer op een drukke vaarroute. “Deze mensen zijn wonderlijk gered”, vertelt kotter-eigenaar Riekelt Bakker in De Dag Van Vandaag bij Groot Nieuws Radio.

Zeer instabiel

“De situatie was precair, ze konden niet meer manoeuvreren met hun rubbervlot omdat ze geen benzine meer hadden”, vertelt Riekelt Bakker. “Het was een rubbervlot waar normaal 4 personen in zitten, maar nu zaten er 26 personen in. Dat was zeer instabiel en beneden waardigheid. Als er windkracht 3 of 4 had gestaan, dan waren ze omgekomen. En er was nog een gevaar, want ze lagen in een drukke scheepvaartroute.”

“Het was een wanhoopsdaad, die mensen weten niet wat ze doen. Ze weten niet hoe vreselijk gevaarlijk het is. Mensensmokkelaars spelen met die mensen Russische roulette. Het is gewoon gewetenloos, ze sturen hen met een onstabiel bootje de zee op. Ze hebben geen besef hoe gevaarlijk de zee kan zijn.”

Zuidelijke Noordzee

De eigenaar van de viskotter vertelt dat deze mensen wonderlijk zijn gered. En dat kwam door een keuze van zijn zoon, de kapitein van de kotter. “Vorige week maakten ze een hele mooie reis in het noordelijke gedeelte van de Noordzee. Afgelopen maandag zijn ze opnieuw gaan varen, maar toen zei mijn zoon dat hij wel eens de zuidelijke Noordzee wilde proberen. Dat doe je normaal nooit, want je gaat terug naar de bestemming waar je een goede vangst had. Toen is hij 100 mijl zuidelijker ingestoken, op de plek waar die vluchtelingenboot gevonden is.”

“Das heel bijzonder, want normaal in deze tijd komen we daar nooit”, aldus Riekelt Bakker. “Het moest zo zijn dat we op dat moment daar met het schip waren en dat die mensen gered moesten worden.”

Luister hier het hele gesprek met Riekelt Bakker, eigenaar van viskotter UK-48.

Leiding van God

“Toeval bestaat niet”, vertelt Riekelt Bakker resoluut. “Alles wordt bestuurd. We geloven in een God die overal boven staat, zelfs de haren op je hoofd zijn geteld. En er zal geen mus van het dak vallen zonder de wil van de Hemelse Vader. Zo zie ik dit ook, wij moesten daar zijn op dat moment. Zo heb ik dat ervaren als vader, maar zo hebben ze dat ook aan boord ervaren.”

Juist afgelopen zondag ging de preek in de kerk van Bakker over hoe de apostel Filippus geleid werd naar een man die moest horen van het evangelie. “Het zijn wel verschillende zaken, je kan dat niet één op één overzetten, maar de leiding van God staat wel centraal. Dat is hetzelfde.”

Eten en drinken

De vluchtelingen mochten niet aan boord van de kotter. De Urker vissers zijn bij het bootje gebleven totdat de Engelse kustwacht kwam. Ook hebben ze de Irakese vluchtelingen eten en drinken gegeven. “Het is je christenplicht om te helpen.”

Beeld: Gerrit Bakker