Weerbaarheidstraining voor christenen, zo heet het nieuwe boek van schrijver en kunstenaar Jolanda Brouwer. In het boek schrijft ze over de waarde van het offer van Jezus in de strijd die we hebben. “Ik kom veel mensen tegen, jonge én oudere mensen, die zo teneergeslagen zijn door omstandigheden. Is dat het geloof?” Maandag was Jolanda te gast in Brandstof.

“Toen ben ik mezelf gaan onderzoeken, want ik ken het ook om teneergeslagen te zijn en bezorgd. Langzamerhand werd duidelijk dat de vijand daar een grote rol in speelt. En dat moet bekend worden”, vertelt Jolanda Brouwer bij Groot Nieuws Radio. “De vijand is erop uit om ons onderuit te halen, zegt Paulus. Als wij dat niet doorhebben, dan kan hij gewoon zijn gang gaan.”

Afleiding

Hoe word je weerbaar als christen? “Het begint met erkenning dat er een vijand is. Dat is niet om de vijand alle eer en aandacht te geven. In het boek probeer ik er iets van uit te leggen wat zijn tactiek is. Hij probeert ons af te leiden van dingen die we belangrijk vinden om te doen, zoals stille tijd. Als ik uitleg dat het de vijand is die daarachter zit om je er van af te houden, dan werkt dat bij mij zo dat ik juist wél in de stilte ga. Het is de bedoeling van de duivel om mijn stille tijd en het leren luisteren naar Gods stem te vertroebelen. Dat heeft me wakker geschud.”

Waarheid van Jezus

“Als hij onze gedachten heeft, dan heeft hij ook onze toekomst. Ik heb mezelf zoveel jaren wijsgemaakt dat ik een mislukkeling ben, dat heb ik mijn hele leven geloofd. Ik was wel vrolijk, want ik heb een opgewekt karakter en ik deed van alles. Maar als iemand zei: ‘Wat kan je dit goed’, dan dacht ik: dat vind jij, maar diep van binnen voelde ik dat negatieve en slechte over mezelf. Nu weet ik: dat was een influistering van de tegenstander. Als ik daar de waarheid van Jezus tegenover zet, wat Hij van me vindt, dan word ik een heel ander iemand.”

Het hele gesprek met Jolanda Brouwer in Brandstof kun je hier terugluisteren. Het boek ‘Weerbaarheidstraining voor christenen’ kun je bestellen op Kameel.nl. Door via deze link te bestellen, steun je het werk van Groot Nieuws Radio.

Beeld: Unsplash