Wat zegt de Bijbel over kleding en schoonheid? Carolien Luitjes ging op onderzoek uit en schreef het boek Vrouwen in beeld, schoonheid in gebrokenheid: “God heeft iets van Zijn beeld in ons gelegd. Als we dat geloven, mogen we zeker het beeld van God spiegelen.”

Carolien is coach, kleur- en stijlcoach en presentator. Ze ziet kleding als een geschenk van God. In Brandstof vertelt ze dat we hiermee zowel innerlijk als uiterlijk Gods beeld kunnen weerspiegelen. “We zijn allemaal anders”, vertelt ze over haar boek. “Maar we kunnen wel van elkaar leren. Door ons misschien wel in de ander te herkennen, kunnen we ook een deel van onszelf erkennen.”

Beeld van God

Volgens Carolien is het belangrijk om ons te beseffen dat we geschapen zijn naar het beeld van God. “Juist als we dat beseffen, zijn we ook allemaal waardevol. God heeft iets van Zijn beeld in ons gelegd. Als we dat geloven, mogen we zeker het beeld van God spiegelen.”

Ze vindt het mooi als ons uiterlijk door middel van kleding aansluit bij ons innerlijk. “We zijn allemaal met een buitenkant gemaakt. Het feit dat God dit zo verschillend heeft gemaakt, zegt iets over Zijn idee daarover. We zien het ook in de schepping: er is niet maar één soort bloem, maar er zijn ontelbare soorten bloemen en vogels.”

Wie ben je zelf?

“Ik denk dat het belangrijk is om te weten wie je zelf bent”, zegt Carolien. “En wat je dan vervolgens wilt communiceren en uitstralen.” Ook als iemand bij haar om advies komt vragen, speelt dat mee: hoe wil je overkomen, welk stukje wil je laten zien van jezelf?

Ze vindt het mooi als dit iets met mensen doet en zij anders naar zichzelf mogen kijken: “Juist als je beseft dat de Here God je zo gemaakt heeft, en kijkt naar de dingen waar je blij mee mag zijn. We hebben allemaal onze imperfecties, en die hoef je ook niet ineens leuk te vinden, maar het is wel goed om te kijken naar wat je gekregen hebt en daar blij mee mag zijn. De Schepper heeft jou bedacht en gemaakt.”

Beluister het hele gesprek: