Groot Nieuws Radio-presentator Eunice Nahuis was woensdag de verrassingsgast in Bij Jorieke. Ze deelde een aantal lessen uit haar eigen crisis waarin ze leerde om minder perfect te hoeven zijn. Vanaf aanstaande maandag presenteert Eunice een aantal maanden het nieuwe programma Brandstof tijdens het zwangerschapsverlof van Jorieke.

Kwetsbaarheid

“Hoe kwetsbaarder je bent hoe waardevoller je relaties met anderen worden”, vertelt Eunice bij Groot Nieuws Radio. “De muur die ik zelf om me heen had, beschermde me van een stuk onzekerheid in mijn identiteit. Mogen mensen zien wie ik echt ben?”

“Ik kwam er achter dat ik vaak dacht in goed en fout. Voor mezelf, maar ook naar anderen toe. Ik vond het lastig om echt mezelf te zijn en vroeg me vaak af: ben ik nou wel of niet mezelf. Constant velde ik een oordeel over mezelf en wie ik was in elke situatie. Waarom kon ik thuis de gangmaker zijn en ergens anders juist teruggetrokken of verlegen? Ik zie nu dat die twee kanten er allebei bij horen.”

Perfectionist

Ook perfectionisme speelde een rol in het leven van Eunice. “Fouten maken stond ik mezelf totaal niet toe”, vertelt ze in Bij Jorieke. “Mijn identiteit bouwde ik op het feit dat anderen me goed vonden. En als dat niet zo was, dacht ik minder waarde te hebben. Nu geef ik veel makkelijker fouten toe. Mijn wezen hangt er niet meer van af.”

“Een van de mooiste complimenten die ik kreeg was van een vriend, die zei: je bent door je crisis alleen maar mooier geworden. Dat vond ik heel tof. Ik dacht dat het juist andersom zou zijn, omdat ik minder perfect was.”

Het hele gesprek met Eunice kun je hier terugluisteren.

Behind the scenes

Benieuwd hoe het een verrassingsgast de studio van Groot Nieuws Radio wordt binnengebracht? Op het Instagram-account @grootnieuwsradio vind je een aantal foto’s achter de schermen.

Beeld: Gertjan van Ginkel