Wat is een gezonde dosis zelfwaardering en hoe kun je meer zelfvertrouwen ontwikkelen als dat nodig is? Sarah Niessink is coach en oprichtster van VrouwZeker. Ze coacht vrouwen, maar ook mannen voor meer zelfvertrouwen. In Brandstof vertelde ze over zelfwaardering, hoe je daarin kunt groeien en met lef in het leven kunt staan.

‘Vaak krijg leren mensen trucjes aangeleerd om om te kunnen gaan met de dingen in het leven, legt Sarah uit. “Als jouw zelfbeeld negatief is dan kun je de trucjes wel toepassen, maar uiteindelijk blijf je je onzeker over jezelf. Daarom moet je eerst aan de slag met de basis: de overtuiging die je hebt over jezelf. Die ontstaat door de dingen die je meemaakt in het leven. Dat kunnen grote dingen zijn, zoals misbruik, geweld of pesten. Maar ook kleine dingen, zelfs een opmerking van een docent op de basisschool een grote impact kan hebben. Dat je een laag zelfbeeld hebt, betekent niet altijd dat je hele heftige dingen hebt meegemaakt. Iedereen heeft in een bepaalde fase in zijn of haar leven wel eens een laag zelfbeeld of weinig zelfvertrouwen.”

God erbij betrekken

“Ik coach mensen om meer naar binnen te gaan. We zijn heel erg gericht op wat anderen doen, en vinden anderen van ons. Ik geloof dat als je naar binnen gaat, je het daar vindt. Dat je dichter bij jezelf leert leven. Wat speelt er ín mij, wat voel ik, wat denk ik. In jou ben je zelf te vinden, maar God is ook in jou. Hij is de grote ‘Ik Ben’. Bij God is juist de plek om te zijn.” Over het belang om God erbij betrekken vertelt Sarah in het gesprek nog meer. “Vrouwen komen vaak bij mij met ‘welke 10 stappen moet ik zetten om dit op te lossen.’ Maar dat gaat uit van de maakbaarheid, alsof wíj het zelf kunnen. We kunnen veel zelf, maar alleen mét God. Als we ons leven in Zijn hand leggen, dan is er heel veel mogelijk”