Wat gebeurt er als je terugkomt uit een ballingschap? Daarin komen het verhaal van Jacob, die terugkwam uit de ballingschap bij zijn oom Laban en de nachtvisoenen van Zacharia bij elkaar, ontdekte schrijver, spreker en kunstenaar Otto de Bruijne. “Ze moesten gezuiverd worden en met God worstelen. Zo mogen wij ook bij God komen, met Hem worstelen en zo onze identiteit ontdekken”, vertelt Otto de Bruijne bij Groot Nieuws Radio.

Verknoeid

“Jacob krijgt een droom op het moment dat hij het verknoeid heeft. Je zou verwachten dat God hem eens flink aanpakt”, vertelt Otto. “Hij was strafwaardig als je je vader belazert, je broer besteelt en dan wegloopt en niet de confrontatie aandurft. Ik weet wel dat God hem ook wegstuurt. Maar er komt geen strafblad of een wijsvinger, maar een droom van een ladder. God zegt: Ik ben ver weg, maar ook dichtbij en er komt een verbond.”

“Mensen die een smerige streek hebben uitgehaald, mogen ook vandaag weten: ook al haat God de zonde, jij bent geliefd. Je hebt littekens en wonden gemaakt bij een ander, maar jou heb ik lief!”

Ratio

“In de nacht ben je knock-out en kan God zijn werk doen. Je ligt ontvankelijk als een kind. Je zou kunnen zeggen: de ratio ligt dan te pitten. Dan kan God met zijn Geest iets gaan doen. Wij houden de Geest van God vaak tegen met onze redeneringen en onze logica. Heel veel dingen van God gebeuren in de stilte, in de nacht, in de retraite. Dan hoef je niet alles vast te houden, maar lig je met lege handen.”

“Jacob moet mens worden, een mens die niet langer vlucht, maar de confrontatie aandurft met zichzelf. Als Jacob gaat vertrouwen op God, dan wordt hij van een hielenlichter een man van God”, zegt Otto  de Bruijne.

Het hele gesprek met Otto de Bruijne kun je hier terugluisteren. Het boek ‘Lichten in de nachten van Israël’ van Otto de Bruijne kun je bestellen op Kameel.nl.

Beeld: Groot Nieuws Radio