Worden wie je bent, wie wil dat nou niet? Jan Pool neemt je mee in een zoektocht langs allerlei aspecten die je daarbij kunnen helpen. Je identiteit mag je vinden in de wetenschap dat je een geliefd kind van God bent en dat je uniek gemaakt bent. Jan ziet veel mensen rondlopen met meerdere versies van zichzelf en wil dolgraag dat deze samen komen en onder de liefde van God een echte zoon of dochter van Hem worden.

Identiteit

Wat is je identiteit eigenlijk? “Wat je diep van binnen bent. De Bijbel spreekt in Psalm 139 over onze nieren die gevormd zijn. In het Hebreeuws zijn je nieren het diepste van jezelf, je hart en je ziel zoals God die uniek heeft gemaakt met jouw eigen persoonlijkheid. Helaas leggen we zelf vaak daar een beschermingslaagje omheen waardoor we die uniekheid kwijtraken.”

Pleaser

Wat zijn valkuilen bij het zoeken naar je identiteit? “Wat anderen van je zeggen, dat is een levenslange valkuil. Een lieve moeder die communiceert: als je dat doet, dan maak je mama verdrietig. Ik werd al heel jong een ‘people pleaser’ om mijn moeder tevreden te houden. Je gaat dan worden zoals de ander wil dat je bent. Het gevoel dat je een kind geeft, is als je dit of dat doet, dan pas kan ik van je houden.”

Wankel

Jan Pool ziet vaak kom zich heen dat je identiteit gehaald wordt uit de dingen die men doet, of in het leven bereikt. “Dat is een hele wankele basis in het leven, want als je niet succesvol bent, krijg je het gevoel dat je er niet mag zijn. Je wordt onzeker over jezelf.”

In maart 2017 was Jan Pool te gast in Bij Jorieke op Groot Nieuws Radio. Dat gesprek kun je hier terugluisteren. Het boek ‘Identiteit’ van Jan Pool kun je bestellen op Kameel.nl. Door via deze link te bestellen, steun je het werk van Groot Nieuws Radio.

Beeld: Facebookpagina Jan Pool