Je hoort vaak: je moet anderen vergeven, want God geeft jou ook vergeven. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Sarianne van Dalen weet uit eigen ervaring dat dit een grote worsteling kan zijn, maar ook hoe waardevol en krachtig het is als je kan vergeven. Ze groeide op in een gebroken gezin. Het slechte huwelijk van haar vader en stiefmoeder werd op haar afgereageerd. In Bij Jorieke vertelde ze haar verhaal.

Scheiding

De ouders van Sarianne scheidden van elkaar toen ze drie jaar oud was. “Mijn vader ging er met een ander vandoor en wij bleven bij mijn moeder. Ze was een gebroken vrouw, ze vond het moeilijk om ons op te voeden en om echt te leven”, vertelt Sarianne bij Groot Nieuws Radio. “Voor mij waren het moeilijke jaren. Ik was een heel extravert en aanwezig kind, iets dat mijn moeder niet kon handelen. Ik kon niet zijn wie ik was. Mijn moeder was de ene keer heel wispelturig en dan weer heel boos. Op mijn achtste jaar zijn mijn zus en ik van huis weggelopen. We waren op vakantie bij mijn vader en wilden niet meer terug daarna. Na heel veel rechtszaken bleven we bij mijn vader en stiefmoeder wonen.”

Uitdagend kind

“Maar mijn stiefmoeder vond het heel lastig dat ik bij haar kwam wonen”, vertelt Sarianne. “Zei zei altijd: ‘ik doe dit voor jou’. Al snel werden er allemaal eisen aan mij gesteld en werd mij verteld dat ik een uitdagend kind was en veel om aandacht vroeg.” Het gevolg daarvan was dat ze moest schoonmaken en werken in huis. “Ze hadden het samen slecht in hun huwelijk en daar kreeg ik de schuld van.”

Hoe ze precies uit deze situatie gehaald is, weet Sarianne niet meer precies. Mogelijk dat het via school is gegaan, denkt ze. “Ik had daar altijd smoezen om niet te hoeven gymmen, want daar kon ik de sporen van mishandeling niet verbergen.” Door toedoen van de SGJ en een dominee werd Sarianne naar een pleeggezin gebracht.

Eigen herstel

Na een periode van rust kwam bij Sarianne de boosheid. “Toen het doordrong wat ze me hebben aangedaan, dacht ik: ik ga aangifte doen. Mijn pleegouders vroegen me wat ik daar mee zou op schieten om dat te doen. Ze hebben me een tekst uit de Bijbel voorgehouden en God gevraagd om voor me te strijden. Ik besloot voor mezelf te gaan zorgen en aan mijn eigen herstel te gaan werken.”

Liefdevol

Is vergeven een plicht? “Zo staat dat wel in de Bijbel. Maar niks in mij kon dat, ik zou niet weten hoe. Dat was voor mij heel erg lastig. Op een moment had ik een idee om tegen God te zeggen dat ik bereid ben om te vergeven, maar niet weet hoe. In de jaren daar naar toe heb ik moeten leren wat ‘houden van’ is, hoe het is als iemand je lijf liefdevol aanraakt. Ik moest leren vertrouwen dat mensen je niet in de steek laten. Voor mij was het fenomeen ‘de man’ al een klus, dat stond voor mij gelijk aan onbetrouwbaarheid.”

“Op een geven moment merkte ik wel dat er een verlangen was om mijn vader te vergeven”, vertelt Sarianne. “Zolang ik dat niet deed, merkte ik dat hij een onderdeel bleef van mijn leven. Ik wilde hem teruggeven aan God en wilde ook dat hij God leerde kennen zoals God is.”

Het hele gesprek met Sarianne van Dalen in Bij Jorieke kun je hier terugluisteren.