Op het Ichthus College Veenendaal wordt jaarlijks een Israëlproject georganiseerd voor derdeklassers. Niet om leerlingen liefde voor Israël op te leggen, maar om ze bewust te maken van de bijzondere positie van het land, en de vragen die dat opwerpt. Dit jaar ontvingen ze een speciale gast, namelijk de ambassadeur van Israël in Nederland, Naor Gilon. Annemarie Biljard had de kans hem tijdens zijn bezoek te spreken over onder andere onderwijs, religie en corona in Israël en Nederland.

Er zijn weinig andere landen en volken waar zo veel discussie over is als Israël en het Joodse volk. Hoe ervaart Gilon dat zelf? “De grootste vijand van Israël is gebrek aan kennis en informatie. Je kunt het positief of negatief bekijken, maar als je de geschiedenis kent en het verhaal van de stichting van de staat Israël; dan kun je een mening vormen. De pers in het algemeen kijkt naar wat verkoopt. Je informatie moet je tegenwoordig in tien seconden hebben, het liefst via sociale media. De wetenschapper die vijfentwintig jaar onderzoek gedaan heeft, of een schoenmaker: Beiden kunnen ze een tweet versturen die door mensen op dezelfde waarde wordt geschat. Terwijl de één kennis heeft over een onderwerp, en de ander niet of nauwelijks.”

“Het is tegenwoordig heel moeilijk om aan goede informatie te komen. Daar moet je moeite voor doen en dat willen niet veel mensen. Kennis komt naar je toe in plaats van dat je zelf grondig onderzoek doet, zoals in het verleden. Als kranten moeten verkopen, schrijven ze over onderwerpen die verkopen. Er is zoveel gebrek aan kennis over Israël: Je mag een mening hebben, maar laat het dan in ieder geval een gefundeerde mening zijn.”

Luister hier het hele gesprek met Naor Gilon (met Nederlandse vertaling) terug:

Foto: Ambassade van Israël