Een flinke klap voor de educatieve boerderij Tent of Nations, het vredesproject van de Palestijns-christelijke broers Daoud en Daher Nassar vlakbij Bethlehem. Eind vorige week werden zij mishandeld bij een gewapende aanval. “Emotioneel is de klap nog veel zwaarder.”

Meta Floor, voorzitter van Vrienden van Tent of Nations Nederland, was aanwezig toen de aanval plaatsvond. Toen de gemaskerde mannen haar in het vizier kregen, snelden ze weg, vertelt ze in Laurens’ Lunchroom. “Ik vond beide broers, helemaal afgetuigd.”

Ze vond het schokkend om mee te maken. ‘Dat uitgerekend deze familie, die geweldloosheid en een liefdevolle benadering van hun omgeving zo in de praktijk brengen, zo ongelooflijk gewelddadig zijn benaderd.”

Eén van de twee broers ligt nog in het ziekenhuis, de ander is ontslagen. “We hebben goede hoop dat ze er met tijd en goede medische zorg weer helemaal bovenop komen. Maar emotioneel is de klap nog veel zwaarder. Dat je op je veilige plek, op je eigen land, op deze manier de dood in de ogen kijkt.”

Dreiging

De boerderij is even buiten Bethlehem gelegen op een heuveltop en wordt gerund door directeur Daoud Nassar en zijn broer Daher Nassar. Dreiging van buitenaf is de boerderij helaas niet vreemd. In het verleden kwam dat vanuit meerdere kanten, vanwege het land waarop de boerderij is gelegen. “De afgelopen anderhalf jaar zijn er regelmatig aanvallen en vernielingen op de boerderij, dus iedereen is extra alert.”

Meta Floor hoopt dat de daders berecht worden. “Zodat de broers door kunnen gaan met hun geweldloze inzet, voor uiteindelijk een betere wereld.”

Beluister het gesprek:

Beeld: Johan Hardeman