De militaire operatie van het Israëlische leger tegen Hamasdoelen in de Gazastrook is voorlopig niet voorbij. Dat zei de Israëlische premier Netanyahu zondag zelf na afloop van een bijeenkomst van het veiligheidskabinet. Zo’n drieduizend raketten zijn inmiddels gelanceerd richting Israël vanuit de Gazastrook, met meer dan duizend Israëlische aanvallen op het Palestijnse gebied ten antwoord. Annemarie Biljard sprak erover met Richard Donk van het Reformatorisch Dagblad. “Het heeft nog steeds de potentie om een totaaloorlog te worden.”

Neutrale berichtgeving over ieder conflict tussen Israël en de Palestijnen is ingewikkeld. “Het grote probleem met de grote persbureaus is dat er toch vaak een pro-Palestijnse ondertoon in zit. Oorzaak en gevolg worden daar nogal eens door elkaar gehaald. Ondertussen is het heel moeilijk op dit moment om rechtstreeks contact te hebben met mensen in de regio. Het is lastig te zeggen waar die ondertoon vandaan komt. Het is wel eens gevraagd aan de persbureaus. Als antwoord gaven ze dan dat ze de berichten vanuit humanitair oogpunt benaderen. Dat betekent al snel dat de focus komt te liggen bij de hoogste slachtofferaantallen. Oneerbiedig gezegd doet dat het qua beeld gewoon beter dan de andere kant.”

“We zien op televisie inderdaad vooral beelden van bloedende kinderen en dode lichamen die door de straten gedragen worden. Als je Israëlische soldaten spreekt, hoor je ook de verhalen dat terroristen met baby’s voor hun lichaam gebouwen uit komen, en dat afweermechanismen expres in woongebieden worden neergezet. Dat verhaal komt nauwelijks aan bod.” Evenals de betrokkenheid van Iran trouwens. “Over het algemeen wordt aangenomen dat Iran financieel en met wapens steun geeft aan Palestijnse terroristen. Het is dan ook ondenkbaar dat Iran geen groen licht gegeven heeft voor de acties van de laatste tijd.”

Luister hier het gesprek terug:

Beeld: Unsplash.com