Toen het coronavirus ons land en de wereld platlegde, zag je op veel plekken de natuur opleven. Alfred Slomp, medeschrijver van het manifest Het Groene Normaal, zag er hoop in dat er iets zou veranderen. Met het manifest doet hij een oproep aan christenen om aan te haken in de groene revolutie. Donderdag was Alfred Slomp te gast in Bij Jorieke.

“Als je van de schepping geniet en als je in de Bijbel leest hoe trots God is op de schepping, hoe verbonden Hij is met de armen op de wereld, dan kan ik geen andere conclusie trekken dat dit thema hoog op je agenda staat. Niet omdat het moet, maar omdat je het wil”, vertelt Alfred bij Groot Nieuws Radio. Het manifest en het boek ‘Het Groene Normaal’ is bedoeld als een oproep om door te zetten in de groene revolutie, omdat de coronacrisis laat zien dat het anders kan en anders moet.

Plantaardig eten

Hoe kunnen wij het verschil maken? “Ga zeker lokaal eten, maar ga wel op de fiets”, moedigt Alfred aan. “Je eigen autoreis naar de supermarkt of de lokale boer stoot meer CO2 uit dan de courgette die per boot naar Nederland wordt gebracht. Als je echt verschil wil maken, begin dan met plantaardiger eten. En als je denkt: wat kan ik nog meer doen? Ga dan nóg meer plantaardiger eten. Daar kun je veel verschil mee maken. (…) Ga dus plantaardig eten, ga niet vliegen – of vlieg zo min mogelijk – en koop zo min mogelijk spullen. Dat zijn drie basisregels die je makkelijk kan onthouden en vrij makkelijk zijn toe te passen, en waar je echt veel verschil mee maakt.”

Gods vernieuwingsplan

Waar ligt precies onze verantwoordelijkheid voor de aarde? Henk Binnendijk zij in een eerdere uitzending van Bij Jorieke dat alleen de hemel de aarde kan redden. Kun je met een groene beweging de aarde redden? “Hij heeft helemaal gelijk, we kunnen de aarde niet redden. Dat moet je ook niet willen, denk ik”, vertelt Alfred Slomp. “In mijn boek vertelt Jan Wolsheimer: ‘wat we geloven is wat we doen’. Als je gelooft dat God ooit de wereld zal vernietigen en opnieuw zal maken, dan heeft het geen zin om je hiermee bezig te houden, want het gaat toch verdwijnen. Als je gelooft dat God de wereld zal vernieuwen, dan kun je nu al onderdeel zijn van Gods vernieuwingsplan, kan je onderdeel zijn van Zijn Koninkrijk.”

Het hele gesprek met Alfred Slomp in Bij Jorieke kun je hier terugluisteren. Het manifest kun je ondertekenen op hetgroenenormaal.nl. Wil je het boek bestellen? Ga dan naar Kameel.nl.

Beeld: Unsplash