Welke duurzame keuzes kun je maken in de supermarkt? In een nieuwe aflevering van de podcastserie ‘Het Groene Pad’ deelt schrijver Alfred Slomp zijn kennis over duurzaam eten en welke keuzes hij daarin wel en niet maakt. “We hoeven mensen niet te vertellen wat goed of fout is, we moeten ze leren naar hun hart te luisteren als ze een keuze maken als consument. Is wat je doet ook wat je vindt?”

Zelf ontdekte hij in zijn studententijd dat zijn voedsel impact heeft op het klimaat. “Je dagelijkse maaltijd is dé plek waar je andere keuzes kan maken die goed zijn voor het klimaat”, vertelt Alfred in de podcast. De grootste klapper die je kan maken is het minder eten van rood vlees. “Rood vlees heeft een grote impact op het klimaat. Daar kan je een groot verschil maken als je het alleen al minder gaat eten”, vertelt Alfred Slomp.

Groene hippie

Alfred Slomp schreef het boek ‘Superwaar’ waarin alle aspecten van duurzaam eten besproken worden. In het boek staan praktische tips, heerlijke recepten en inspirerende voorbeelden. Het boek kun je bestellen via Kameel.nl.

Ook geeft Alfred Slomp samen met Arjan Schoonhoven workshops in kerken over duurzaamheid. “We willen ruimte geven aan mensen om niet perfect te zijn, maar om wel een stap te zetten. We bereiken meer als we met z’n allen een stap zetten dan dat één duurzame hippie all the way gaat. We moeten de grote massa in beweging krijgen”, aldus Alfred Slomp.

Beluister hier de podcastaflevering van Het Groene Pad.

Inconsequent

Hoewel Alfred zichzelf geen vegetariër noemt, probeert hij wel zo plantaardig mogelijk te eten. “Ooit dacht ik: de wereld is eenvoudig, vegetariërs zijn goed en moreel juist, mensen die vlees eten niet. Zo ging dat in mijn hoofd om. Totdat ik erachter kwam dat ook als je zuivel eet, dan ben je ook betrokken bij de vleesindustrie. En dan is het best wel hypocriet om naar anderen of de vleesindustrie te wijzen. Of ik moet volledig plantaardig gaan eten of ik moet daar heel inconsequent mijn weg in vinden. Dat is wat ik probeer.”

Kinderen

In de podcast vertelt Alfred Slomp ook hoe hij zijn kinderen betrekt in zijn zoektocht naar duurzaam eten. “Ik heb me altijd voorgenomen dat ik niet mijn eigen denkwijze aan hen opleg. Dat is namelijk de kortste weg om hardnekkige carnivoren te creëeren”, vertelt Alfred. “We proberen het uit te leggen en hen de ruimte te geven om zelf keuzes te maken. Dat is wat we moeten doen: hen voorbereiden om goede en kritische wereldburgers te zijn.”

Eerlijke chocola

Speciale aandacht heeft Alfred Slomp voor eerlijk voedsel. “Hoe vet zou het zijn als je op de Biblebelt een supermarkt binnenloopt en op zoek bent naar een chocoladereep en dat er dan wordt gezegd: iedereen koopt hier alleen maar eerlijke chocola. Dat is stiekem wel mijn droom”, vertelt Alfred.

“Als je de Bijbel echt goed leest, lees je zo’n hartstochtelijke droom van God voor een eerlijke wereld. Het zou zo mooi zijn als we als christenen die handschoen oppakken en in Nederland bekend staan als mensen die willen dat honger de wereld uit is. Die kopen gewoon dure producten, ze zijn een dief van hun eigen portemonnee!”

Luister & abonneer

Elke twee weken verschijnt er een nieuwe aflevering van de podcastserie ‘Het Groene Pad’. Abonneer je op het podcastkanaal van Groot Nieuws Radio via bijvoorbeeld Spotify of Apple Podcasts om geen aflevering te missen. Luister ook de eerste aflevering van deze serie met Martine Vonk.

Beeld: Alfred Slomp