Ons huidige economische groeimodel houdt geen stand, is de keiharde boodschap van de documentaire ‘De 25% revolutie’. Mensen raken overbelast en we gebruiken onze planeet op. Het goede nieuws: er is een alternatief. 

De huidige economie is te veel gericht op output en winstmaximalisatie, zien we in de documentaire (hier te bekijken). Eentje van nemen, maken, gebruiken en wegwerpen. Dit is op de lange termijn niet houdbaar, omdat grondstoffen eindig zijn.

Uit onderzoek van Science Magazine blijkt dat maar 25 procent van de mensen nodig is om een totale verandering van de economie te bereiken en zo een betere, rechtvaardige wereld te creëren. Econoom Bruno Roche daagt ons uit om naar andere vormen van kapitaal te kijken.

Andere vormen

Kapitalisme is in zichzelf niet fout, vertelt Kamerlid Eppo Bruins (Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie) in De Nieuwe Morgen. Hij is fervent aanhanger van de econoom. “Maar dit heeft een te beperkte kijk gehad tot nu toe. Kapitalisme kijkt alleen naar financieel kapitaal, maar je moet ook kijken naar andere vormen van kapitaal. Zoals de mensen in je bedrijf en de natuur. Ook heb je het sociaal kapitaal: de waarde van gemeenschappen en het samenleven. Als je nu al deze vier soorten van kapitaal kan meten, ga je een heel ander soort bedrijf runnen.”

De huidige economische modellen, waar ook economiestudenten les in krijgen, zijn alleen op financiën gebaseerd, zegt Bruins. “De pijn zit erin dat je de andere vormen van kapitaal moeilijk in geld kunt uitdrukken. Bruno Roche heeft aangetoond dat als je je bedrijf keihard getalsmatig op deze vier aspecten bouwt, dit op de langere termijn veel meer opbrengst geeft. Terwijl je ook goed doet op de aarde en naar je medemens.”

Beluister hier het gesprek met Eppo Bruins terug:

Beeld: Unsplash