Zo’n 35.000 mensen deden zondag mee met de klimaatmars in Amsterdam. De mars was een initiatief van Milieudefensie, maar ook veel christelijke organisaties lieten hun stem horen. De christelijke natuurbeweging A Rocha liep mee om een signaal af te geven aan Nederland en de Nederlandse overheid dat er iets gedaan moet worden aan klimaatverandering. “Ik denk dat dit protest impact heeft en gaat hebben”, vertelt Bert van der Woerd van A Rocha.

Luisteren

“Politici en ook bedrijven kijken en luisteren naar dit soort bijeenkomsten en uitingen”, zo is Bert van de Woerd van mening. “In the end gaat het uiteindelijk iets uitmaken, maar het gaat langzaam. 23 jaar geleden reden Duitse automobilisten massaal de Shell-pompstations voorbij omdat Shell had bedacht om een olieplatform in de Atlantische Oceaan te laten afzinken. Shell heeft later gezegd: we hadden beter naar onze klanten moeten luisteren. Als we met z’n allen iets willen, dan gaat het ook veranderen.”

Veranderen

Maar veranderen we ook zelf? Uit onderzoek van I&O Research blijkt dat veel mensen wel weten wát ze kunnen doen om het klimaat te helpen, maar echt veranderen blijkt in de praktijk moeilijker. Ook Bert van der Woerd is bezig met dat verandertraject. “Ik weet dat ik daar nog lang niet klaar mee ben, ik vind dat ik zelf nog een te grote voetprint heb als het gaat om CO2-uitstoot. Maar je verandert niet van zondag op maandag, dat is een proces van jaren.”

“Hetzelfde gebeurt met voedsel: we eten zelf langzamerhand meer vegetarische producten. Dat gaat heel langzaam, je moet het leren en leren zien.”

Het hele gesprek met Bert van der Woerd van A Rocha kun je hier terugluisteren.

Beeld: Climate Stewards NL