“Wij kenden natuurlijk wel de werken van Bach en Mozart, maar dat een componist uit deze tijd een ‘oratorium’ geschreven had, dat was wel even nieuw in 2002. En wij mochten dat uitvoeren. Dat was best wel spannend. In dit genre was Johan Bredewout echt wel een van de eerste.” In ‘t Heerlijk Loflied blikten trompettisten Arjan & Edith Post terug op hun ervaringen met ‘Een Nieuw Begin’, een kerstoratorium waar ze sindsdien wel een krappe vijftig keer aan meewerkten.

Edith: “Die allereerste keer was in een héél klein kerkje in Rouveen. Er was eigenlijk te weinig plek voor het orkest en het koor en er was ook nog eens heel veel publiek. Dat paste eigenlijk allemaal niet. En tegelijkertijd voelde je ook wel dat er die avond iets bijzonders gebeurde.” Op zaterdag 1 december wordt ‘Het Nieuw Begin’ ook uitgevoerd in de Grote Kerk van Elburg, om 16:00 uur.

Het gesprek met Arjan en Edith kun je hier terugluisteren.

In de rubriek ‘De Muziekstandaard’ deelde Jorrit Woudt zijn herinneringen aan het orgelspel van Willem Hendrik Zwart en de Toogdagen in het bijzonder. “In het begin vond ik er niets aan, want mijn vader kwam op elke hoek wel een bekende tegen, waarmee gesproken moest worden. Voor een zesjarig jochie duurde die dag vooral lang. Maar later ga je het toch beter begrijpen.” Het gesprek kun je hier terugluisteren.

Beeld: Groot Nieuws Radio