Wil jij je buren beter leren kennen en een goede buur worden? Dan is zondag het ideale moment. Dan is het namelijk Buurtbankjesdag. Op deze dag worden buurtbewoners uitgenodigd om een permanente ontmoetingsplek voor hun huis te maken.

Het initiatief voor deze dag komt van Buurtcamping, een stichting die buurten wil versterken. “Onze ambitie is dat heel Nederland altijd een bankje voor de deur heeft staan waar iedereen dan even kan aanwaaien”, vertelt woordvoerder Anne de Man in De Lunchroom. “Ik hoop dat deze dag veel mensen een vrolijk duwtje in de rug geeft om permanent een bankje voor de deur te zetten.”

Buiten je bubbel

Het doel is een gezellige en veilige buurt, waar je je als bewoners meer thuis voelt en misschien ook wat meer omkijkt naar je buren, vertelt Anne. “We leven denk ik steeds meer in onze eigen bubbel en willen de kans vergroten dat je iemand buiten die bubbel ontmoet. Door het gesprek met elkaar aan te gaan, kom je er vaak ook achter dat je veel meer met elkaar gemeen hebt dan je van tevoren misschien had gedacht. Daar kan vervolgens ook weer veel moois uit ontstaan.”

Het idee van de dag is simpel: je zet een bankje (of stoeltje) buiten, en je gaat daar op een bepaald tijdstip zitten waardoor je mensen uit de buurt kunt ontmoeten. “Ik denk dat het je ook heel benaderbaar maakt door af en toe eens op een bankje voor de deur te gaan zitten.”

Zwaaien

Uiteraard zijn er nog meer manieren om een goede buur te zijn. Zo kun je altijd even zwaaien als je elkaar buiten ziet, noemt Anne als voorbeeld. “Soms is het simpelweg al prettig om gewoon gezien te worden. Ook kun je de ander om hulp vragen of hulp aanbieden, je kan een luisterend oor zijn, of bijvoorbeeld eens een extra boodschap meenemen als de ander ziek is. Of gewoon ouderwets een kopje suiker lenen van iemand. Het kan heel simpel zijn.”

Wat als je dat spannend vindt? “Bedenk je dat je buurman of buurvrouw het misschien wel net zo spannend vindt als jij. Ik denk juist door een bankje buiten te zetten, dat je benaderbaar bent voor je buurt. Dat begint misschien al met een simpele zwaai en echte oprechte interesse in elkaar.”

Aanmelden of een bankje vinden bij jou in de buurt, kan op buurtbankjes.nl.

Beluister het gesprek:

Beeld: Unsplash