Maandenlang dook Maarten Dallinga in de wereld van reformatorische christenen. Hij nam een abonnement op het Reformatorisch Dagblad, las velen boeken en logeerde een weekend bij een groot gezin. Het resultaat: een vijfdelige podcastserie met de titel ‘Niet van de wereld‘. In De Lunchroom gaat Daan erover in gesprek met Maarten.

Interessante groep

Maarten maakte de podcast voor Omroep Gelderland. Hij heeft altijd al interesse gehad voor groepen die we als samenleving niet zo goed kennen: “Ik ben vaak geïnteresseerd in verhalen van minderheden, van subgroepen in de samenleving. De Biblebelt beslaat een groot deel van onze provincie en ik wist er eigenlijk niet veel van af.”

Door de coronacrisis groeide zijn interesse. De reformatorische christenen kwamen toen vrij negatief in het nieuws. Bijvoorbeeld toen kerken open bleven of toen de doelgroep zich niet wilde laten vaccineren. Volgens Maarten waren er veel vooroordelen. Zelf had hij er ook wel een aantal: “Ik dacht: laat ik eens uitvinden wat daar waar van is en onderzoeken wie deze mensen eigenlijk zijn.”

Jaloersmakend

De wereld van het christelijke geloof is Maarten niet vreemd. Nu is hij niet meer kerkelijk, maar hij ging in het verleden naar een PKN-gemeente en heeft bij de EO gewerkt. Toen hij een reformatorische kerk binnenstapte, associeerde hij de geur ook gelijk met de kerk waar hij vroeger zelf heen ging. En de klanken van het orgel maakten hem gelijk rustig. In de podcast komt dan ook terug wat het geloof je kan bieden: “Ergens ben ik ook best wat jaloers op wat ze hebben, namelijk een heel duidelijk idee over de zin van het leven.”

Aan de andere kant schrok Maarten ook van de strengheid waarmee reformatorische christenen zichzelf beoordelen. Zo vroeg hij aan een negenjarig meisje hoe ze het vond om een reformatorische school te zitten: “Ze zei dat ze dat wel heel fijn vond dat deze mensen geloven. Want als je gelooft, ga je naar de hemel en anders ga je naar de hel. Daar hadden we een heel openhartig gesprek over. Ik was onder de indruk over hoe ze daarover sprak; heel volwassen in haar bewoordingen. Ik had het gevoel dat ik sprak met iemand van dertig.”

Teleurgesteld

In de podcast spreekt Maarten ook met mensen die teleurgesteld zijn geraakt in de reformatorische wereld. Dit zijn vaak mensen die warmte misten: “Het is een wereld waarin het heel belangrijk is dat je binnen de lijntjes kleurt. Als je dat niet doet, kan het zo zijn dat je er echt buiten valt. Men kan je dan het gevoel geven dat je er alleen voor staat en dat je veroordeeld bent. Dat vind ik ook een belangrijke kant om te vertellen. Ik zie heel veel warmte en innerlijke rust, maar ook veel verdriet.”

Wil je het hele gesprek terugluisteren? Dat kan hieronder:

Foto: Eric Kampherbeek