Met een camper de Biblebelt doortrekken, dat deden journalisten Jorina en Berendien. Ze waren namelijk op zoek naar ‘het verhaal van de refo’. Dat verhaal vertellen ze in een podcastserie met de titel Biblebelt. In deze podcast vertellen reformatorische christenen over hun standpunten, drijfveren en wat er zo fijn is op de Biblebelt. Youri praat in De Nieuwe Morgen verder met Berendien Tetelepta, een van de makers.

Van fascinatie naar ergernis

In Nederland verschijnen regelmatig boeken, artikelen en tv-series over het thema de Biblebelt. Er lijkt een fascinatie voor de plek en de mensen die daar onderdeel van zijn. Berendien en haar collega zagen die fascinatie een paar jaar geleden overgaan in een ergernis: “Steeds vaker hoorden we in het nieuws over refo’s, maar niet op een leuke manier. Bijvoorbeeld over de kerkgang in coronatijd. Dat was voor ons de aanleiding om zelf de Biblebelt over te gaan en te spreken over hoe de niet-gelovige Nederlanders en de Reformatorische Christenen tegenover elkaar staan.”

Niet over de mensen schrijven, maar met hen in gesprek gaan. Dat was de insteek van de makers: “Laten we eens deze mensen aan het woord laten, zodat luisteraars weten wat ze geloven, wie ze zijn en hoe ze leven. We hopen dat mensen daardoor minder ergernis gaan voelen, omdat ze eens in hun hart hebben gekeken.”

De liefde laten voelen

De eerste aflevering begint op een reformatorische camping. Vanaf daar trekken de makers met hun camper naar boven, de hele Biblebelt langs. Op verschillende plekken bespreken ze uiteenlopende thema’s. Zo leggen ze uit wat het reformatorische geloof precies is, waarom reformatorische christenen zich zo kleden en waarom ze zich aan bepaalde regels houden. Ook moeilijke onderwerpen zoals homoseksualiteit komen aan bod.

De makers hebben een mooi doel voor ogen, vertelt Berendien: “Er is veel ergernis over dat mensen zich aan bepaalde regels willen houden omdat ze christen zijn. Ik hoop dat mensen ook de liefde gaan voelen die deze mensen hebben voor het geloof. Ik vind dat je in de gesprekken heel goed kunt horen waarom mensen bepaalde keuzes maken. Ze willen echt gehoorzaam zijn aan God en houden van Hem. Ik hoop op begrip voor mensen die geloven.”

Vanaf 11 juli kun je elke week een aflevering van de podcast luisteren op ad.nl
Het hele gesprek luister je hier terug: