Leven van de wind, muziek en God, dat is heel in het kort het leven van Arnan Nathan en Anne Elise, beter bekend onder de artiestennaam ANAE. Samen wonen ze in de volkswagenbus genaamd Berry, waarmee ze inmiddels drie jaar de wereld over reizen. Op dit moment zijn ze in Nederland en schoven ze maandag aan in Brandstof. “Je hoeft niet in een bus te leven om vrij te zijn.”

Leven in een bus

Mensen begrijpen vaak niet hoe je in een bus kan wonen. Anne: “We doen het al drie jaar, en dat gaat prima. Waar vergelijk je het ook mee? We zijn in Nederland zo gewend aan het hebben van een huis, maar dat is natuurlijk niet overal zo.” Arnan: “We hebben hiervoor gekozen omdat we in vertrouwen op God weg wilden gaan. Op deze manier kan God dat ook echt doen.”

Anne: “We zeggen altijd: Heer we vertrouwen op U. Maar in hoeverre doen we dat echt? We hebben altijd alles goed geregeld. Wat nou als we dat allemaal loslaten en écht in afhankelijkheid gaan leven? Nu, drie jaar later, is die vrijheid en flexibiliteit er en is er echt ruimte voor God om ons te leiden.” In 2016 zijn Arnan en Anne getrouwd. Anne: “We hadden een appartement en een baan, maar de talenten die we van God hebben gekregen waren we niet echt aan het benutten.”

Zo is het balletje gaan rollen, en op het moment dat ze wegreden wisten ze direct: Dit is het. Toch was het niet alleen maar een rooskleurig avontuur. Anne: “We moesten echt even door die eerste weken heen. Is dit het nou?” Arnan: “We gingen specifiek dingen aan God vragen. Heel praktisch zorgde God voor ons, maar dat is wel echt een proces geweest.”

Echte vrijheid

Door deze manier van leven hebben ze in drie jaar tijd al veel lessen geleerd. Arnan: “Straatmuziek is een belangrijke inkomstenbron. Als er geen geld is, houden we niet ons handje op bij God, maar gaan we ook echt zelf iets doen.” Anne: “We hebben het wel eens lastig gehad, maar we hebben altijd genoeg gehad. Daardoor hebben we zoveel meer vertrouwen gekregen. Bijvoorbeeld: Twee jaar geleden hadden we met kerst nauwelijks geld, en ik maakte me een beetje zorgen. Na een kerkdienst kwamen er willekeurig mensen naar Arnan toe om hem geld te geven.” Arnan: “Soms lijkt het ook alsof God daarop wacht, om te kijken hoe diep je kunt gaan en hoe je gevormd kan worden.”

Hadden ze dit dan niet geleerd als ze gewoon in Nederland waren gebleven? Anne: “Dat niet, maar we hadden dit minder snel geleerd. Je hebt in Nederland zoveel afleiding, en voor mij zijn dat ook vaak afleidingen van God.” Is de manier waarop Arnan en Anne leven dan de enige echte manier om God te volgen? Arnan: “Je hoeft niet in een bus te leven om vrij te zijn. Dat is uiteindelijk niet waar het om gaat.” Daarover gaat het nummer ‘Freedom in the air’ dat ze live in de uitzending speelden. “Mensen die in een rijtjeshuis leven kunnen dat net zo goed. Je kunt de hele wereld over gereisd hebben, maar nog steeds met een leeg gevoel thuis komen. Echte vrijheid vind je alleen bij Jezus.”

Luister hier het hele gesprek met ANAE terug:

Beeld: Groot Nieuws Radio