Vanaf februari ligt er een nieuwe CD van LEV in de winkel. ‘Dansen in de regen’ is het zesde album van de band en ontstond in de periode na het overlijden van zangeres Kinga Bán. Maandag vertelde Freek van der Brugge in Backstage over de gedachte achter de titel. “De verdrietige dingen die we meemaken, wat we moeilijk vinden, dat staat symbool voor de regen. Hoe je daar mee omgaat, is een keuze.”

Plekje geven

Freek van der Brugge en zijn vrouw Liesbeth Koedoot waren goed bevriend met Kinga Bán, de zangeres die in mei 2019 overleed. “Op een gegeven moment vroeg iemand aan Liesbeth of ze het al een plekje had gegeven. Dat was al redelijk snel na het overlijden van Kinga. Liesbeth had zoiets van: ik wil het helemaal geen plekje geven, dan voelt het alsof je het in een kast stopt en verder gaat met leven. Het verlies van Kinga, maar ook het verlies van onze dochter Nine, is iets dat we altijd bij ons zullen dragen.”

Kinga

Over dit thema hebben de bandleden veel gepraat afgelopen maanden. “Ook Kinga heeft ons daarin veel laten zien. Ze zei: ‘Ik ben ziek, maar toch zeg ik iedere dag: Jezus, U bent goed en U bent erbij.’ Heel veel liederen zijn geïnspireerd door de laatste maanden van het leven van Kinga.”

Het hele gesprek met Freek van der Brugge in Backstage is hier terug te luisteren.

Beeld: Facebookpagina LEV