Met de EO-Jongerendag achter de rug en het concert van Elevation Worship in het vooruitzicht, besteedde NPO Radio 1 aandacht aan trends in christelijke muziek. Hans van Vuuren, presentator bij Groot Nieuws Radio, vertelde in Met Het Oog Op Morgen over christelijke artiesten uit verschillende genres. Van Hillsong, Andy Mineo tot aan Kinga Bán.

“Er is een hele wereld aan muziek waar mensen geen weet van hebben”, vertelt Hans van Vuuren aan Oog-presentator Mieke van der Weij.

Muziek uit de kerk

Onder andere het succes van Hillsong werd besproken. “Dat is muziek die geboren is in de kerk. Een groep muzikanten wordt ingehuurd door de kerk om fulltime muziek te maken en liederen te schrijven voor de kerkdienst. Op een gegeven moment komt er een genie die zegt: zullen we een CD maken? En er zijn zoveel mensen in de wereld die onze liedjes leuk vinden, zullen we daar ook een wereldtournee aan koppelen?”

“Van het een komt het ander, nu heeft Hillsong 4 of 5 bands in dienst. Maar dan heb je het wel over een kerk met tienduizenden leden”, vertelt Hans van Vuuren.

Rest van de week

“Bijzonder aan de muziek van Hillsong is dat het oorspronkelijk bedoeld was voor de kerkdienst, maar dat de muziek ook voor de rest van de week gebruikt wordt. Muziek die zich niet laat beperken tot de zondagochtend. Kerkgangers zeggen: die liederen die we zongen op zondag, die wil ik ook horen op maandag en dinsdag.”

Het hele gesprek kun je terugluisteren op de website van NPO Radio 1.

Beeld: Groot Nieuws Radio