Met de zon in het gezicht fietste Joke Buis woensdagmiddag naar de studio van Groot Nieuws Radio. Ze was te gast in Backstage om te praten over haar aankomende tour, maar gaat ook dieper in gesprek over moeilijke onderwerpen die spelen in haar leven.  

Op 18 mei gaat haar nieuwe tour van start: Dichtbij. Joke heeft er bewust voor gekozen om in kleinere zalen te spelen. Ook staat ze maar met twee muzikanten op het podium. Ze wil een gevoel van intimiteit overbrengen: “Je vertelt waar een liedje echt vandaan komt”.  

Muziek is topsport 

Joke kijkt erg uit naar haar tour en is al druk bezig met de voorbereidingen. Zo vergelijkt ze het leven als muzikant als een topsport. “Je hebt weinig slaap, een heel ander ritme en beweegt intensief op een podium”. Daarom sport ze veel in de aanloop naar haar tour. Haar nummers zingt ze op de sportband en ze traint haar ademhaling op de fiets. Ook letten op gezond eten is een must. 

Falen 

Ondanks dat Joke uitkijkt naar haar tour, ervaart ze zelf nog wel onzekerheden. Joke is tijdens haar optredens vaak druk bezig met het publiek. “Waarom lachen die mensen? Lachen ze me uit? Ik zie iemand gapen, vinden ze dit nummer saai?” Die gedachtes vergroot ze erg uit. Ze hoort een stem in haar hoofd die zegt: ‘Ik faal’.  

Geloof verlaten 

De laatste tijd heeft Joke het ook moeilijk met vrienden die ze het geloof vaarwel ziet zeggen. Vrienden die voor haar als geloofshelden waren, maar nu toch afkeer ervaren. Ze raakt ervan in de war en intens verdrietig: “Ik wil zoveel dingen zeggen, maar dat is nu gewoon hypocriet”. Zelf ervaart ze wel dat het haar juist dichter bij God brengt. Ze praat met God over haar vrienden en bid voor hen, ze schrijft er zelfs een nummer over. 

Het hele gesprek terugluisteren? Dat kan hier: